Yara og Telenor åpner industriell 5G på Herøya

Pressemelding –

(Herøya, 30. mai 2022) Etter lengre tids testing, åpner endelig 5G for kommersiell bruk på Herøya i Porsgrunn. I dag kom Herøyas første industrielle mobilstasjon på lufta.

I over to år har Telenor i samarbeid med Yara testet 5G i selskapets fabrikk og havneområde på Herøya. Formålet er å utforske og utvikle måter å nyttiggjøre 5G-teknologien i tunge industriprosesser. Ifølge samarbeidspartnerne er åpningen av første industrielle mobilstasjon på Herøya en milepæl i dette arbeidet. Den nærmeste tiden åpner Telenor ytterligere tre 5G-basestasjoner på Herøya.

– Det er avgjørende for norsk industri å være i tet innen digitalisering for å lykkes i konkurransen internasjonalt. 5G åpner for helt nye muligheter for næringslivet, og det gleder meg å se at neste generasjons mobilnett går fra en fase av eksperimentering og testing over til reelle industricase, slik Yara Birkeland er eksempel på, sier næringsminister Jan Christian Vestre. Statsråden sto for den offisielle åpningen av kommersiell 5G på Herøya. I talen sin vektla han at Norge er avhengig av samarbeid mellom bedrifter, telekomselskap og andre samfunnsaktører for at Norge skal ligge i front av digitaliseringen.

Skreddersydd 5G
– Med 5G-tilkobling er mulighetsrommet for nye tjenester enormt, og det er dette Yara utforsker. Det har vært lærerikt og inspirerende for oss å pilotere 5G med Yara. Vi skriver norsk telekomhistorie når vi nå går fra pilot til reell produksjon idet vi åpner en industriell 5G-basestasjon på Herøya. Og vi fortsetter nå 5G-utrullingen på Herøya, slik at alle i området skal kunne nyte godt av den nye generasjon muligheter 5G gir, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

I dag åpnet det som sannsynligvis er Norges første industrielle 5G-basetasjon. Fra venstre. Petter-Børre Furberg, Anette Nilsen, Jan Christian Vestre og Lars Røsæg. Begge fotos: Martin Fjellanger

Telenors første basestasjon på Herøya er skreddersydd for Yara Birkeland, og gir dekning inne på Yaras fabrikk og havneområde. Her vil 5G gjøre det mulig for autonome båter å legge til kai, fjernstyring og fullautomatisering av kraner for lasting og lossing – samt fremtidige muligheter for autonome kjøretøy på land.

Effektivisering og sikkerhet
– Åpningen av 5G på Herøya fører til at vi nå virkelig kan igangsette industriell 5G. Yara så tidlig potensialet i 5G, og Yara Birkeland har bokstavelig talt staket ut kursen for hvordan 5G kan komme til anvendelse. Slik bruk av 5G fører ikke bare til effektivisering, sikkerheten heves både for industriprosesser og medarbeidere. Sammen med Telenor har vi utviklet unik 5G-kompetanse, sier Lars Røsæg, visekornsjernsjef i Yara.

Telenor etablerer før sommerferien ytterligere tre basestasjoner med 5G på selve Herøya, og 5G-dekningen er tilgjengelig for resten av de som er i eller besøker området. Telenor fortsetter også utbyggingen av 5G i regionen.

Norges mest avanserte
Telenors installasjon på Herøya er sannsynligvis Norges mest avanserte basestasjon (høyt antall celler og sektorer). Etter over lengre tid å ha testet dette, er blant annet såkalt millimeterbånd (26 GHz) integrert i mobilstasjonen i tillegg til 3,6 GHz. Denne teknologien gir massiv båndbredde, som er perfekt for industrien (massiv kapasitet, begrenset rekkevidde). For millimeterbånd har Telenor foreløpig kun testlisens, og på dette båndet må kommersiell bruk avvente inntil en eventuell ordinær spektrumslisens foreligger.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge
Tlf: 952 09 037, anders.krokan@telenor.no eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse