YARA OG MUNCH SAMMEN I TYSKLAND

Pressemelding –

Yara, Norges mest globale selskap, blir støttespiller til MUNCHs to store utstillinger i Tyskland denne høsten. Gjennom dette samarbeidet kan MUNCH utvide sin internasjonale satsning med å bringe Edvard Munchs kunst ut i verden.

Den 15. september åpner den store presentasjonen Edvard Munch: Magic of the North på Berlinische Gallerie i hjertet av Berlin. Den 18. november åpner den kritikerroste Edvard Munch: Trembling Earth på Museum Barberini i Potsdam. Trembling Earth vises for øyeblikket på Clark Art Institute i USA og er et trepartssamarbeid mellom institusjonene. Utstillingen har høstet utelukkende gode anmeldelser fra blant annet New York Times, Washington Post, Boston Globe m.fl. Det norske publikummet kan glede seg til utstillingen, som får den norske tittelen Jordsvingninger og åpner på MUNCH våren 2024.

– MUNCH og Edvard Munchs kunst har stort potensiale til å berøre mennesker over hele verden. Dette unike samarbeidet gir ytterligere fart til vår internasjonale satsning og strategi, samtidig som det er med på å løfte det kunstneriske programmet ute og her hjemme, sier direktør ved MUNCH, Tone Hansen

Både Munch og Yara har en lang historie i Tyskland. I 1892 holdt Munch sin første separatutstilling i Berlin. Det endte med skandale og stengte dører etter kun en uke, men ga ham samtidig en vennekrets av intellektuelle og kunstnere som inspirerte hverandre. Samme år, i Düsseldorf, var den unge ingeniøren Sam Eyde i jobb som brokonstruktør etter studier i nettopp Berlin. Han tok til seg alt han kunne av kunnskap om tysk ingeniørkunst, som var avgjørende da han dro hjem til Norge og sammen med Kristian Birkeland grunnla Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskab, som i dag er Yara.

  • MUNCH og YARA er begge norske med globale interesser, og Tyskland er et viktig marked for begge. Sammen med Yara blir utstillingene et treffsted for nettverksbygging, og bidrar til at vi når ut til enda flere, fortsetter Hansen

I dag er Yara et av selskapene i verden med mest kunnskap om agronomi, med kontor i 60 land og salg til 160 land. Basert på tung vitenskap gir selskapet råd til bønder og matprodusenter over hele verden. For Yara utgjør Tyskland et kraftsentrum i Europa – både den økonomiske motoren og der klimakampen står sterkest.

  • Kunst bringer mennesker sammen. Å feire naturen og reflektere over menneskets rolle her på jorden, både berører og inspirerer Yara i vårt arbeid med å redusere utslippene forbundet med matproduksjon. Til det, trenger vi å få med oss alle aktører i verdikjeden. Samarbeidet med MUNCH er med å skape en arena for samtale. Det skaper nye kontaktflater med private og offentlige aktører som alle er viktige for Yaras oppdrag med å brødfø en voksende befolkning og beskytte planeten, sier Svein Tore Holsether, adm. Dir. i Yara International

Kort om utstillingene i Tyskland her

Om MUNCH

Høsten 2021 åpnet MUNCH i en helt ny bygning ved Oslos sjøkant. Museet rommer den rikholdige gaven Edvard Munch (1863-1944) testamenterte til Oslo by, bestående av flere enn 26 000 kunstverk, i tillegg til litterære dagbøker og skrifter. Dette er verdens største samling av Edvard Munchs verk. MUNCH er således blant de største museene i verden viet en enkeltkunstner.

MUNCH forvalter også samlinger gitt til Oslo by av Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen og Ludvig Ravensberg. Museet vil inspirere til å komme tett på Edvard Munchs kunst. Gjennom satsingen på samtidskunst vil vi også vise Edvard Munchs vedvarende innflytelse i hans egen samtid, så vel som på dagens generasjon kunstnere

Besøkende vil til enhver tid oppleve høydepunktene i Edvard Munchs kunstnerskap, parallelt med skiftende utstillinger med andre kunstnere. Fra sin beliggenhet i Bjørvika, med enestående utsikt over Oslofjorden, vil museet tilby et bredt program av kunst- og kulturopplevelser i 13 etasjer.

Om Yara

Yaras misjon er å sørge for mat til verdens befolkning og å verne om jordkloden. Basert på vår visjon om en verden uten sult og en planet som blir ivaretatt har vi lagt en strategi som fremmer langsiktig verdiskapning, bærekraftig plantenæring og klimavennlig produksjon av gjødsel og energiløsninger. Yaras ambisjon er å bidra til en natur-positiv matverdikjede, som skaper verdi for våre kunder, aksjonærer og samfunnet for øvrig, og ett bærekraftig matsystem.

For å nå vår ambisjon, leder vi an i utviklingen av digitale verktøy for presisjonslandbruk og samarbeider tett med partnere i hele verdikjeden for å gjøre matproduksjon mer effektiv og bærekraftig. Gjennom Yaras ren ammoniakk-virksomhet ønsker vi å bidra til hydrogenøkonomien, for å drive den grønne omstillingen innen skipsfart, gjødselproduksjon og annen energiintensiv industri.

Yara ble grunnlagt i 1905 for å løse matmangelen i Europa og er i dag etablert som industriens ledende plantenæringsselskap. Med vår integrerte forretningsmodell og globale tilstedeværelse, med 17 500 ansatte og drift i over 60 land, har vi skapt avkastning på en ansvarlig måte over tid. I 2022 hadde Yara en omsetning på 24,1 milliarder USD. For mer informasjon: www.yara.com