Vigdis Hjorths roman Gjentakelsen er nominert til både Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris

Vigdis Hjorths roman Gjentakelsener i år nominert til både Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Hjorth har tidligere mottatt Kritikerprisen tre ganger, for romanene Arv og miljø og Leve posthornet!, samt ungdomsromanen Jørgen + Anne = sant. Hun ble også nominert til Kritikerprisen for romanen Er mor død.
I tillegg har hun tidligere vært nominert til Ungdommens kritikerpris to ganger med romanene Er mor død og Arv og miljø.

I år er hun altså nominert med Gjentakelsen, som mottok terningkast seks i aviser som VG, Dagbladet og Nettavisen da den
ble utgitt høsten 2023. I romanen møter vi en voksen kvinne som ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, og gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

Hjorths bøker er oversatt til hele 33 språk, og Gjentakelsen er allerede solgt til land som Italia, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Ungarn.

Vinnerne av kritikerprisene for bokåret 2023 blir offentliggjort torsdag 7. mars kl. 14.00 på Litteraturhuset i Oslo.
I juryens begrunnelse for nominasjonen til Kritikerprisen heter det:

I sin seneste roman vender Vigdis Hjorth tilbake til noen av forfatterskapets aller viktigste motiver og hendelser, for slik å fornye og fordype tenkningen omkring spørsmålene hun utforsker.
Det handler om overgrep, om å være barn, ungdom og voksen, det handler om sannhet, om å skrive, om virkelighet, hukommelse, og ikke minst: om motet til å erkjenne hva ens eget liv er blitt formet av.
Etter at «Arv og miljø» utkom i 2016, har Hjorths romaner vært sentrale i noen av de mest omfangsrike litteraturdebattene her til lands.
«Gjentakelsen» forholder seg våkent og aktivt, også til metarefleksjonene rundt bøkenes forhold til virkeligheten.
Til forskjell fra de tidligere romanene er det her et jeg som snakker utilslørt. Slik arbeider romanen, både gjennom form og innhold, med spørsmål omkring sannhet og metode.
Samtidig som forfatteren viser eksistensiell tyngde, og gjerne lener seg mot kompliserte filosofiske spørsmål, når «Gjentakelsen» bredt ut til leserne.

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring.
Syv juryklasser i videregående skole utgjør juryen som kårer vinneren.
Juryklassene i Ungdommens kritikerpris for skoleåret 2023/24 skal lese årets fire nominerte bøker til Kritikerprisen for beste voksenbok.