Vår alles kjære Elling fyller 30 år

For 30 år siden ble Ingvar Ambjørnsens roman Utsikt til paradiset lansert til stor begeistring fra anmelderne og leserne.
I løpet av tiden som har gått, har romanens hovedperson, Elling, oppnådd noe som er få litterære figurer forunt. Han er blitt allemannseie, i bok, på film, i teaterstykker, i Ingvar Ambjørnsens egne opplesningsturneer.

Elling er blitt en litterær kultfigur.

For å feire Ellings tilblivelse – hans 30 års bursdag i bokform – utgir Cappelen Damm i disse dager festskriftet Kjære Elling 30 år med utsikt til paradiset. Forlaget har samlet et knippe forfattere og kulturpersonligheter til å skrive tekster om Elling og hilsener til ham, jubilanten.

-Tanken bak boka har vært at det vil være interessant å undersøke Elling på nytt, betrakte ham fra flere synsvinkler, sier redaksjonssjef John Erik Riley i Cappelen Damm.
-Hvordan ser Ellings univers ut med 2023-brillene på? Hvordan blir han forstått av yngre lesere?
Hva har han betydd, hva betyr han – og hva kan han bety?
Dette er en bok til Elling, for å feire ham og Ambjørnsens rike litterære univers, men også – håper vi – en påminnelse om at Elling er i stadig utvikling, i endring, kanskje fordi mange forstår og identifiserer seg med ham. Og fordi leserne er så mange og varierte, og ser ham med sitt eget blikk, forteller Riley videre.

Boken inneholder et knippe lengre essayistiske tekster om Elling, i tillegg til en rekke korte festskrifthilsener til Elling.
Mimir Kristjansson spør for eksempel: Kan Elling gi oss svaret på Arbeiderpartiets krise? Hvem ville Elling ha samlet på utklipp med i dag?
Forfatter og psykolog Helene Flood spør: Hvordan opplever Elling, med alle sine nykker og idiosynkrasier, samtiden? Hun bruker Elling fra Utsikt til paradiset som speil på mediehverdagen vår på nettet. Er det sosialt akseptabelt å kikke, eller er det noe skamfullt vi må skjule? Og Tore Renberg spør: E dette med Elling løye eller e det tragedie?
Blant bidragsytere, i tillegg til ovennevnte, finner vi blant annet: Vigdis Hjorth, Per Christian Ellefsen, Sunniva M. Roligheten, Lars Saabye Christensen, Kjersti Halvorsen og flere.