Thrillerfenomenet Flood avslutter trilogi med «Enken»

– Enken handler om å stå midt i en livskrise. Jeg ville skrive om en person som har levd livet sitt innenfor forutsigbare og nokså strenge rammer, og om det som skjer når rammene brått forsvinner, sier Helene Flood. Denne uken blir den psykologiske thrilleren Enken lansert. Det er siste bok i en frittstående trilogi etter de to foregående kritikerroste bøkene Terapeuten (2019) og Elskeren (2021).

Boka starter med at Evys ektemann Erling segner om på gaten og dør, etter flere nestenulykker. I dagene som følger, skjønner Evy at det er noe ved dødsfallet som ikke stemmer. Gjenstander forsvinner fra huset, de tre voksne barna holder ting skjult for henne, og det viser seg at Erling oppførte seg merkelig i tiden rett før han døde. Evy har selv sider hun skjuler for sine nærmeste, og til og med for seg selv. En ungdomsvenn tar plutselig kontakt etter mange tiårs taushet og hevder at han har informasjon som setter dødsfallet i et mer truende relieff: Ble Erling drept? Og i så fall: Er den som drepte ham, nå ute etter Evy?

Enken, i likhet med Terapeuten og Elskeren, bruker de nære relasjonene som scene for tragedie og drap. Den snikende mistanken om at man ikke kan stole på sine nærmeste, er noe av det mest truende jeg kan forestille meg, sier Helene Flood, som selv er utdannet psykolog og jobber som traumeforsker. Mennesker er avhengige av nære allierte. Vi er flokkdyr, vi trenger andre for å klare oss i livet og det er viktig å kunne avgjøre hvem vi kan stole på. Dine nærmeste ser deg på ditt mest sårbare, kjenner dine usikkerheter og dårlige sider, og vet kanskje om skamfulle eller uetiske ting du har gjort. Å gi noen denne tilgangen, er en risiko, mener Flood.

Og nettopp denne risikoen og å eventuelt ta konsekvensene av den, er tema Flood har brukt trilogien på å utforske: Hvor mye vet du om dine nærmeste? Ektefellen din, foreldrene dine, barna dine? Kan du vite sikkert at de du stoler aller mest på vil deg vel? Hva om den ukjente personen som truer livet du lever, viser seg å være en som står deg nær? Er du trygg med dine nærmeste, er du trygg i ditt eget hjem? Dette er hele tiden spørsmål jeg har tenkt på underveis mens jeg har skrevet, sier Helene Flood.

Terapeuten og Elskeren har hittil solgt over 100 000 eksemplarer i Norge, og er under utgivelse i 29 land. Filmrettighetene til Terapeuten er solgt til det prestisjetunge amerikanske produksjonsselskapet Anonymous Content.

Enken har allerede fått terningkast seks i Adresseavisen:

«Hun slår til så det suser (…) Helene Flood skriver knapt, men godt, og bedre for hver bok (…) Dette er en bok som leses i ett jafs, og som godt kan bli Floods virkelige gjennombrudd, også internasjonalt.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini (2008). Hun bor i Oslo. Hennes første roman for voksne, Terapeuten, utkom i 2019 og ble hyllet av kritikerne. Romanen ble solgt til 23 land før utgivelse i Norge og ble nominert til Bokhandlerprisen. Elskeren utkom i 2021 til strålende mottakelse.