Store planer for Fedje – landsbyen i havet

Pressemelding – 18. september 2023 13:22

Fedje, den lille landsbyen i havgapet utenfor Bergen, har opplevd kraftig vekst i både folketall og næringsliv etter at destilleriet Feddie ble etablert i 2019. Nå har Rødne Fjord Cruise startet prøveturer til den sjarmerende kystperlen, med mål om videreføring i 2024.

Siden Feddie Ocean Distillery ble etablert i 2019, har bedriften med utelukkende kvinnelige eiere vunnet mange internasjonale priser for sine produkter. Høydepunktet var da de i 2022, som første norske produsent noensinne, vant dobbelt gull for sin Nine Sisters Ocean Gin i mesterskapet The International Spirits Challenge. Den store internasjonale suksessen har ført til kraftig vekst på den lille øya.

«Vi har de siste årene fått flere unge familier som har etablert seg på øya, og optimismen er stor. Tallet på barn i barnehagen har økt fra 13 til 21 fra 2020, og den lokale skolen hadde en oppgang fra 58 til 61 elever fra 2020 til 2021», forteller Stian Herøy, ordfører i Fedje kommune.

Båttur gjennom vakkert kystlandskap. Foto: Therese Kristofferse

Satser dagstur fra Bergen

I dag har Feddie 20 ansatte, og flesteparten er fastboende på øya. De fleste er engasjerte i produksjon av gin, whisky og akevitt, men nå står en større reiselivssatsing på trappene som kan bli en sentral del av virksomheten deres. Rødne Fjord Cruise har nemlig fått øynene opp for Feddie på Fedje, og har nå gjennomført sin først prøvetur med båten Rygercruise.

«Dette er dagsturer fra Bergen som inkluderer cruise gjennom vakkert kystlandskap, besøk i produksjonslokalene til destilleriet, smaking, historiefortelling og et lett måltid. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på de første turene, og ser frem til den neste turen 30. september, sier Eva S. Mellgren i Rødne, og legger til, “Hvis alt går etter planen, skal det settes opp flere dagsturer til Fedje neste år. En satsing som kan bli en viktig brikke i det å profilere unike smaker fra Vestlandet ut i verden, men også å bidra til at flere få oppleve landsbyen i havgapet.»

Øya Fedje ønsker tilreisende velkommen, enten det er norske eller utenlandske gjester. Foto: Therese Kristoffersen

«Ruta fra Bergen til Fedje er særs viktig for reiselivet vårt. Det vil gi næringslivet vårt flere bein å stå på, og flere gode opplevelser vil gjøre at flere kommer tilbake. På Fedje hilser vi alle velkommen, også ukjente som kommer med båt», sier Fedje-ordføreren.

Begeistring for kvinner og bærekraft

Mange har latt seg begeistre av det lokale destilleriet på Fedje, med fokus på kvinner og bærekraft. I vedtektene står det nemlig at kun kvinner kan investere, i alle fall frem til kvinner og menn blir likestilte investorer. I dag har Feddie over 600 kvinnelige investorer.

Øya ligger helt på kanten av UNESCO´s biosfæreområde, hvor lokalbefolkningen lever av og med naturen på en slik måte at ressursene blir tatt vare på en bærekraftig måte. Selv om drikkeproduksjonen til Feddie har blitt øyas hjørnesteinsbedrift, har det gitt grobunn for mye annen aktivitet i det allsidige øyfolket.

«Vi har åpnet en kafé og restaurant, du kan ta deg en tur innom matkroken med sin kafékrok, eller Fedje landhandleri med sine spennende produkter. Det er en unik øy med passelig avstand fra Bergen», forteller Herøy.

Vandring blant whisky-tønner på Feddie Ocean Distillery. Foto: Therese Kristoffersen

Store planer for fremtiden

Destilleriets nære slektning «Søsterselskapet AS» har store planer for fremtiden. Et spektakulært hotell ute i havgapet står nemlig på planene. Flere overnattingsmuligheter er også under utvikling. Alle planene, selvfølgelig med bærekraftige løsninger, skal bidra til å ta Fedje til nye høyder.

I løpet av 2024 kommer første flaskeklare whisky – og målet er å fortsette å produsere verdens beste whisky. Ambisjoner som dette er definitivt med på å etablere Fedje som en spennende destinasjon og et sted hvor drømmer får bli virkelighet.

De meste turene til Fedje går lørdag 16. og 30. september.


For mer informasjon, ta kontakt med:

  • Salgs- og markedssjef i Rødne Eva S. Mellgren mobil 915 52 339
  • Ordfører på Fedje Stian Herøy mobil 994 31 520