Stig Sæterbakkens minnepris 2023 tildeles Kirstine Reffstrup

Stig Sæterbakkens minnepris 2023 går til forfatter Kirstine Reffstrup for hennes to romaner Jeg, Unica (2016) og Jernlungen (2023). –Forfatteryrket gir en mulighet for å leve flere liv, sier prisvinner Kirstine Reffstrup. Juryen begrunner tildelingen med Reffstrups evne til å «favne hele spekteret av sanseinntrykk og sette leseren på prøve.»

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012. Prisen går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et verk av den norske kunstneren Sverre Malling.

– En stor ære

Reffstrup forteller at hun i forkant av den gledelige beskjeden fikk en melding fra redaktøren sin om at hun måtte holde seg nær telefonen.

– Det var med hjertebank at jeg svarte. Det er en stor ære, og jeg føler meg glad og takknemlig over å få tildelt denne prisen til minne om en betydelig norsk forfatter, sier Reffstrup.

Kirstine Reffstrup debuterte med Jeg, Unica i 2016. Romanen fikk svært gode kritikker og ble nominert til Osloprisen i kategorien «Årets litteratur» av Natt & Dag. I Danmark ble den nominert til Debutantprisen og Montanas Litteraturpris.

I 2023 kom hennes andre roman, Jernlungen, en roman med historiske og fantastiske elementer. Her tas vi med til et epidemisykehus i København på 1950-tallet, og til et hus for foreldreløse gutter i en skog nær Budapest i 1913.

Reffstrup sier det betyr mye å vinne Stig Sæterbakkens minnepris.

– Jeg var meget glad for den lille, rare Vandrebok, hvor han skriver med en særlig nærhet, burlesk og eventyrlig. Så får jeg også verdifull arbeidstid og med et langsomt yrke, som det å skrive bøker, betyr det veldig mye.


Viker ikke tilbake for det grufulle

Årets jury har bestått av Ingrid Svennevig Hagen, Thomas Lundbo og Elise Winterthun. Juryen skriver i begrunnelsen at Reffstrups romaner «favner hele spekteret av sanseinntrykk» og «viser en særlig varhet for kraften i kroppslige fornemmelser».

Videre skriver juryen at Reffstrups bøker «overskrider det aktuelle, romanene utvikler sine egne logikker og sitt autonome språk» og at Reffstrup er en forfatter som «ikke viker tilbake for det grufulle, det frastøtende og det uforståelige.»

«Reffstrup skriver litteratur hvor det skjønne blander seg med det heslige i legeringer som setter leseren på prøve», heter det i begrunnelsen som avsluttes med:

«Motet til å stå for sine egne prosjekter og utfordre leserens tåleevne, både i form og innhold, var en dyd i Stig Sæterbakkens forfatterskap. (…) Vi kan derfor gratulere en svært verdig vinner når Kirstine Reffstrup nå mottar Stig Sæterbakkens minnepris 2023!»

Reffstrups bøker utgis av Forlaget Oktober.

Gratulerer til prismottakeren!