Snart kroken på døra for 3G

(Fornebu, 13. desember 2018) Telenor vil i løpet av 2020 stenge 3G-nettet for å gi et enda bedre tilbud på 4G. For mange privat- og bedriftskunder betyr dette at telefoner, nettbrett og andre ting og tjenester som går på 3G-nettet må fornyes.

Da 3G kom til Norge i 2004, var teknologien en enorm nyvinning: For første gang ble det for alvor mulig å surfe på internett med mobiltelefonen. Men spoler vi frem 14 år, er det nesten ikke noe aktivitet i 3G-nettet lenger – nå er det langt raskere hastigheter over 4G som gjelder.

– For å rydde veien for fremtidens løsninger, starter vi 3G-stengingen neste år, forteller Bjørn Ivar Moen, fungerende leder for Telenor Norge.

Vi øker kapasiteten på 4G for å gi kundene enda bedre tilbud, sier Bjørn Ivar Moen, fungerende leder av Telenor Norge. (Foto Martin Fjellanger)

I høst ble det kjent at Telenors mobilnett er verdens raskeste. Norske kunder er storforbrukere av mobil data. Hvert år øker datatrafikken med 30-40 prosent, og over 96 prosent av all data går nå over 4G.

– For at du skal få den beste opplevelsen også i fremtiden, må vi øke kapasiteten på 4G, understreker Moen.

Endringen vil merkes
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen har fulgt utbyggingen av mobilnettet fra den spede begynnelsen på 90-tallet til i dag, hvor vi står på terskelen til 5G-samfunnet. Han ser helt klart nødvendigheten av å stenge 3G for å gi enda bedre tilbud på 4G. Og han ber både privatkunder og bedrifter merke seg at endringen kan få direkte konsekvenser for mange.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen ber kundene være oppmerksomme på konsekvensene av at 3G-nettet i løpet av de kommende årene stenges. Foto: Martin Fjellanger.

– Når vi erstatter 3G-nettet med 4G, vil de som bruker dette 3G-nettet i dag til ringing eller data, bli berørt. Dette gjelder blant annet de med 3G-utstyr (viltkamera, etc.), utdaterte SIM-kort, og de som ikke kan aktivere 4G Tale på mobiltelefonen.

Tenk deg tilbake til da vi hadde FM-radioer og du søkte deg frem til frekvenser som 88.7, 93.5 eller 98.3. Da snakket radioen din med en sender over én og samme frekvens. De utvekslet informasjon slik at du fikk inn sendingene som gikk på den bestemte frekvensen.

Slik er det også med mobiltelefoni: Mobilen din trenger et radiosignal for å sette opp kommunikasjon. Der det før var plass til 3G-frekvenser, ryddes det nå plass til 4G, forklarer Amundsen.

Frir til de unge
En stor del av telefon- og andre tjenester som berøres av 3G-stengingen er eid av eldre mennesker. Det er typisk ungdom å ha det nyeste av det nye. De eldre er mer opptatt av at det funker. Og når vi stenger nettet, vil mye av utstyret slutte å virke eller ha dårligere virkning. Hvis du bruker telefonen til å surfer på 3G, vil telefonen fra nå av i mange tilfeller fortsatt kunne brukes til å ringe over 2G-nettet, men ikke til å surfe.

Derfor er Norgessjefens råd veldig klart:

– Er du i tvil om telefonen din er berørt, sjekk med ungdommen rundt deg. Telenors kundesenter og Telenorbutikken kan også hjelpe. Og skulle du ha behov for helt ny telefon, hjelper vi deg selvsagt med å få overført alt du har liggende på din gamle telefon til din nye.

Han oppfordrer også de unge til å hjelpe:

– Kjenner du noen som dette angår, så kan du kanskje høre om de er klar over det og hjelpe dem? De berørte vil mest sannsynlig sette pris på om barn og barnebarn hjelper dem med å finne en ny mobil som passer og få alt av innhold over til ny mobil, sier Bjørn Ivar Moen.

Dette skjer:
Arbeidet starter i 2019 og er sluttført i 2020

3G-nettet stenges fylkesvis:
I januar, februar, mars stenges nettet i disse fylkene: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.

I april, mai, juni: Akershus (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Buskerud (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Hedmark, Hordaland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Oppland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Østfold (som ikke ble stengt i 1.kvartal)

I juli, august, september: Møre og Romsdal, Trøndelag, Sogn og Fjordane

I oktober, november, desember: Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard

Hvem blir berørt?
De som har en 3G-mobil som de benytter til å surfe nettet, vil ikke lenger kunne koble seg opp på annet nett enn 2G. Dette vil redusere hastigheten betydelig.

De med 3G-mobil eller 4G-mobil uten støtte for 4G Tale vil bli påvirket. Når 3G-nettet blir avviklet vil en 3G-mobil automatisk koble seg til 2G-nettet. Dette vil gi en økt oppkoblingstid på omtrent 15 sek og mulig følelse av brudd på linjen.

Hvis du har viltkamera, «ring hytta varm» og annet M2M-utstyr (maskin til maskin) som krever eller kun støtter 3G, vil du oppleve treg forbindelse eller at det ikke lenger fungerer.

Trenger du mer informasjon: https://www.telenor.no/privat/dekning/slukking-av-3G-nettet.jsp 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge
Tlf: 900 21 000, e-post: [email protected] eller ring pressetlf. på 800 80 900
Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter @TelenorN_presse