Savner du Game of Thrones allerede? Nå kan du besøke stedene der serien er filmet

Vil du se den virkelige byen som ble brukt som King’s Landing, selve Water Gardens i Dorne, eller ravinen der Brienne av Tarth kjempet mot The Hound? Game of Thrones (GoT) er kanskje over, men du kan fortsatt oppleve de eventyrlige stedene der serien er filmet – med Norwegian.

Nord-Irland
Med sitt dramatiske landskap og naturlige skjønnhet, var Nord-Irland et viktig filmsted for mye av GoT-handlingen basert i Westeros og Essos. Cirka 80 prosent av serien ble filmet i Belfast Titanic Studios eller på andre steder i Belfast-regionen. Høydepunkter inkluderer:

Dark Hedges

Den skumle Dark Hedges-tunnelen nær Armoy, County Antrim. Foto: Colin Park – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Den skumle Dark Hedges-tunnelen nær Armoy, County Antrim. Foto: Colin Park – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

En av de mest populære filmlokasjonene som GoT-fans kan besøke er Dark Hedges, en rad med bøketrær som danner en tunnel i Antrim. Severdigheten ser ut som noe fra Brødrene Grimms eventyr og hadde en fremtredende plass som Kings Road i andre sesong, da Arya Stark rømte fra King’s Landing forkledd som gutt.

Castle Ward

Besøk Winterfells første hjem, Castle Ward. Foto: Ardfern – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Husker du da Robert Baratheon gikk for å snakke med Ned Stark for å be ham om å være Kongens hånd? Kanskje du ikke kjenner det igjen fra bildet, men Castle Ward i County Down ble brukt som Winterfell Castle, hjemmet til Stark-familien.

Blant lyngheiene, skogene og strendene er det mer enn nok å oppdage av The Seven Kingdoms på Nord-Irlands cirka 25 GoT-lokasjoner.

Dunluce Castle ble brukt som Castle Greyjoy. Foto: Alex Ranaldi – Flickr / CC BY-SA 2.0

Slik kommer du deg dit: Du kan fly til Dublin, leie en bil og dra på biltur for å krysse av så mange filmlokasjoner på listen som mulig, for eksempel Dunluce Castle i County Antrim (også kjent som Castle Greyjoy) og Downhill Beach i County Londonderry, stedet der «de syv» ble brent.

Hvis du foretrekker at noen andre kjører, hvorfor ikke bestille en tur? Denne Game of Thrones-dagsturen vil ta deg med fra Dublin til Dark Hedges, Ballintoy Harbour, et annet populært GoT-landemerke, og til spektakulære Giant’s Causeway (en uforglemmelig del av enhver tur til Emerald Isle).

Island

Kirkjufell-fjellet på Snæfellsnes-halvøya er kun én av Islands mange bakgrunner for Game of Thrones-scener.

Med sitt dramatiske landskap ble Island et perfekt sted for å skildre det brutale livet nord for muren. Det vinterlige landskapet passet perfekt for Wildlings, White Walkers og kråker.

Helt siden de første glimtene av Islands spektakulære landskap ble vist i andre sesong av serien, har landet sett en stor økning i GoT-turisme. Flere og flere fans reiser nordover for å sjekke ut de mange spektakulære innspillingsstedene.

Besøk Islands Grjótagjá-hule og gjenskap Jon Snow og Ygrittes romantiske øyeblikk. Foto: Ron Kroetz – Flickr / CC BY-ND 2.0

Et slikt sted er Grjótagjá-hulen, det perfekte stedet der Jon Snow og Ygritte kunne nyte et romantisk øyeblikk sammen i vannet og love hverandre lojalitet, selv om Snow senere brøt det løftet.

Andre islandske GoT-landemerker omfatter Almannagjá-kløften, også kjent som passasjen til The Bloody Gate i Eyrie, Dimmuborgir-lavafeltene, hvor Mance Rayder slo leir i sesong tre, Myvatn-sjøen, hvor The Night’s Watchmen ble angrepet av White Walkers, og Þingvellir-nasjonalpark, som var filmstedet for et utall scener.

Ta en tur til Þingvellir nasjonalpark på Island for å få et glimt av «Beyond the Wall».

For å komme deg dit, flyr du til Reykjavik. Hvis du reiser til Island om sommeren, anbefaler vi å leie en bil for å kunne utforske de mange Game of Thrones-filmstedene på egenhånd. Husk å ta deg tid til å oppleve de andre spektakulære attraksjonene som ‘landet av is og ild’ har å tilby.

Hvis du reiser til Island om vinteren, er det bedre å la ekspertene kjøre, ettersom veiene kan være farlige på grunn av sterk vind og dårlig sikt. Island tilbyr flere guidede GoT-turer.

Selv om du ikke er Game of Thrones-fan, så bør Island være på reiselisten din. Dette landet, med sine dampende vulkaner, kolossale fjorder, boblende varme kilder og kullsvarte strender har mye å tilby, året rundt.

Kroatia

Dubrovnik er en av de viktigste filmstedene for mange sentrale scener basert i King’s Landing.

Man trenger en spesiell by for å skildre hovedstaden i The Seven Kingdoms, og det finnes få bedre filmlokasjoner enn den vakre byen Dubrovnik. Innenfor bymurene blant terracotta-takene fant mye GoT-dramatikk sted, fra forræderi og halshugging til den offentlige ydmykelsen av Cersei ledet av The High Sparrow.

Jesuittrappen i Dubrovnik ses ganske ofte i serien. Her er Cersei Lannister på vei til faren sin, Tywin Lannister. © Macall B Polay, HBO Nordic

Heldigvis er det ikke så dramatisk her i virkeligheten. Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste og er full av elegante kirker, palasser og festninger (for eksempel Minceta-tårnet, som ble brukt som House of the Undying, der Daenerys kjempet for å få tilbake dragene sine).

Minceta-tårnet, også kjent som House of the Undying. Foto: Kigsz – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Det finnes flere Game of Thrones-innspillingssteder spredt over hele Kroatia. Split (Meereen) og Šibenik (Braavos) er begge verdt et besøk og sistnevnte er kun en kort kjøretur unna Split. Mens du er i Split kan du ta en Game of Thrones-tur, som tar deg til mange filmlokasjoner, inkludert kjellerne i Diocletian’s Palace, der Daenerys holdt dragene sine i sesong fem.

Kroatia er dessuten en av våre anbefalte destinasjoner for sommeren 2019.

Malta

Maltas Mdina ble brukt som det originale filmstedet for King’s Landing.

Visste du at det originale filmstedet for King’s Landing var den eldgamle byen Mdina på Malta? Øyas fort ble brukt som The Red Keep. Mdina Gate er den gamle byens hovedinngang der Cat og Ned sa farvel for siste gang.

Klippeformasjonen, kjent som Azurvinduet på Maltas naboøy Gozo, var filmstedet for Khal Drogo og Daenerys Targaryens bryllup. Dessverre ble buen ødelagt i 2017 etter kraftige stormer.

Mens du er på Malta kan du besøke de forhistoriske templene, vandre rundt de honningfargede gatene i Valetta og ta en dukkert i den fantastiske blå lagunen i Comino. Den beste måten å reise rundt er med bil.

Marokko

Marokkos Aït Benhaddou har blitt brukt i mange Hollywoodfilmer så vel som Game of Thrones.

En liten middelalderby i sørvestlige Marokko er en av de mest ikoniske severdighetene i verden. UNESCO-vernede Aït Benhaddou har blitt brukt i mange Hollywoodfilmer, som de klassiske actionfilmene The Mummy (1999) og Gladiator (2000). Byen ble også brukt som slavebyen Yunkai i Game of Thrones, hvor Daenerys Targaryen frigjorde slavene.

Kjenner du igjen byen Yunkai? Foto: Abdel Charaf – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bestill flyreisen din til Marrakech eller Agadir og kjør til denne pittoreske byen, eller ta en guidet dagstur fra Marrakech.

Skottland

Skottlands berømte Doune Castle fra Winterfell-festscenen. Foto: Andrew Shiva – Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Doune Castle nær Stirling er et kjent sted for innspillinger og har blitt brukt i Monty Python & The Holy Grail og dramaserien Outlander. Men GoT-fansen vil kjenne igjen filmlokasjonen fra langt tilbake i pilotepisoden, der King Robert Baratheon og følget hans ankommer festningen for en overdådig bankett på Winterfell.

For å kunne se alt dette med egne øyne, kan du fly til Edinburgh med Norwegian og bestille plass på denne 9-timers Castles & Lochs-turen. Du kan besøke Doune Castle og andre historiske slott og innsjøer i naturskjønne Western Highlands.

Spania
Med sine utførlige mauriske palasser, eventyrhager og store middelalderslott var de spanske byene Girona, Sevilla og Osuna (og landskapet mellom byene) ideelle filmlokasjoner for Game of Thrones.

Høydepunktene:

Bardenas Reales

Besøk hjemmet til hestekrigerne i Bardenas Reales. Foto: Flipao – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Fly til Bilbao eller Barcelona og lei en bil for å besøke Navarra, der du kan sørge over Khal Drogo i Bardenas Reales nasjonalpark. Denne fascinerende regionen har et måneaktig landskap og ble brukt til å filme deler av Dothraki-havet (hjemmet til Khalasar-hestekrigerne).

Emilia Clarke som Daenerys i Dothraki-hjemlandet, også kjent som Bardenas Reales-naturpark i Spania. © Paul Schiraldi, HBO Nordic.

Den 42.000 hektar store parken er kjent som Spanias ‘badlands’ og er laget av leire, kritt og sandstein som har blitt formet av århundrer med vann og vind. Som en av de få ørkenene i Europa, er Bardenas Reales verdt et besøk.

Gaztelugatxe-øya er Daenerys’ hjem, Dragonstone. Foto: Stefano Avolio – Flickr / BY-SA 2.0

Hvis du velger å fly til Bilbao, husk å planlegge nok tid for en tur til Gaztelugatxe-øya like ved Biscayabukten, hvor du finner Dragonstone – hjemmet til Daenerys Targaryens forfedre.

Sevilla

Sevillas 700 år gamle palass som Water Gardens i Dorne. Foto: Gary Campbell-Hall – Flickr / CC BY 2.0

I hjertet av Sevilla ligger Real Alcázar, som er et UNESCO-verdensarvsted og favorittsted for GoT-fans. Det vakre 700 år gamle andalusiske palasset ble brukt som Water Gardens i Dorne, hjemmet til House Martell fra Sunspear i sesong 5.

Ser Bronn infiltrerer Water Gardens i Dorne i sesong fem, som ble filmet på Real Alcázar i Sevilla. © HBO Nordic.

Med over tusen års historie som går tilbake til mauriske tider, har dette utsmykkede palasset blitt berømt som den eldste kongelige residensen som fortsatt er i bruk i Europa.

Norwegian flyr til ulike flyplasser i Spania, og fra Málaga kan du reise rundt i Sør-Spania med bil og besøke Real Alcázar i Sevilla, samt den romerske broen Córdoba, som ble brukt som den lange broen i Volantis, og Almería, der du finner deler av Dothraki-havet og Meereen.

Besøk Puente Romano-broen i Córdoba, også kjent som Long Bridge of Volantis Foto: Jorge Garcia, Vila Seca (Tarragona), Spania – Wikimedia Commons / CC BY 2.0