Rekkevidderekord: Nordmenn kjørte nye Mustang Mach-E 807,2 km uten å lade

Pressemelding –

De to erfarne økosjåførene Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil kjørte i helgen en Mustang Mach-E Long Range med bakhjulstrekk hele veien fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør, en strekning på hele 807,2 kilometer, uten å lade underveis.

Kjøreturen, som ble unnagjort med en standard Mustang Mach-E elektrisk SUV med bakhjulstrekk, vanlige sommerdekk, og den største batteripakken, var på vanlig vei og skjedde under svært høstlige forhold, spesielt på starten av turen. Underveis forserte de både et fjellparti, sto i stillestående kø i mer enn 5 timer forårsaket av en alvorlig trafikkulykke, og hadde – både da og flere andre steder – minusgrader.

– Med en oppgitt rekkevidde på opptil 610 kilometer på Mustang Mach-E, er vi selvsagt svært fornøyde med å kjøre den hele 807,2 km som er 32 % lengre enn oppgitt. Det må være norsk rekkevidderekord på vanlig vei under til tider svært så høstlige forhold, sier Henrik Borchgrevink.

– Vi startet med tøffe forhold ut fra Trondheim med en klatring opp til rutas høyeste punkt på 733 meter. Deretter ble vi stående stille i fem timer på grunn av en trafikkulykke. Med to minusgrader i lufta var det en svært kjølig opplevelse. Men etter det gikk det greit. Dette er en fantastisk elbil som helt sikkert vil kunne kjøres enda lengre under ideelle temperaturer sommerstid, sier Knut Wilthil.

Har tidligere satt verdensrekorder med Ranger og Mustang

Etter en lang kjøretur, fra Trondheim, via Østerdalen, Oslo og E18 videre sydover, tok batteriet og kjøreturen slutt rett utenfor Kristiansand natt til søndag. Da hadde de tilbakelagt 807,2 kilometer, mer enn 500 miles, uten å lade den helelektriske SUV-en underveis. Det gir et gjennomsnittsforbruk på 11 kWt/100 km.

De to har tidligere kjørt både Ford Mustang med over 300 HK på en tank med bensin, inn til det som da var en verdensrekord på 1249 kilometer. De satt også det som høyst sannsynlig var en verdensrekord med en Ranger pickup i 2017. Da tilbakela de hele 1616 kilometer, fra Oslo til Kautokeino, uten å fylle drivstoff.

– Meget bra med lave høsttemperaturer og en fjellpassering

– Det er bare å gratulere Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink med denne fantastiske bragden. Mustang Mach-E har i flere rekkeviddetester bevist at den er blant elbilene på markedet i dag som er av de aller beste på rekkevidde. Det de gjør med såpass lave høsttemperaturer og en lang oppstigning på fjellet, viser potensiale den har for å kunne kjøres svært billig og langt, også for dem som ikke er like ekstreme økokjørere som disse to rekordholderne, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Den lange turen sydover byttet de på å være sjåfører. Begge var imidlertid med i bilen under hele kjøreturen. Før avreise fra Trondheim ble bilens ladeluke forseglet.

Underveis hadde de, foruten de mange timene de tilbragte i minusgrader i kø på Tynset, enkelte korte stopp for sjåførbytte og for å slippe forbi annen trafikk, men holdt ellers lavere og jevn fart hele tiden.

– Denne turen fra Trondheim er ikke noe vanlig kjøretur. Her har vi planlagt for alle eventualiteter underveis, inklusive sjåførbytte. Målet er å holde en jevn lav fart, med færrest mulig start og stoppsituasjoner. Det betyr at alt fra rushtrafikk til temperaturer, nedbør og vind vurderes. Vi har også vært svært forsiktig med bruk av klimaanlegg da det erfaringsmessig krever en del energi, sier Henrik Borchgrevink.

Jevn kjøring i lavere hastighet uten stopp

De to erfarne økosjåførene har følgende råd til de som ønsker å forsøke å «økokjøre» med sin elbil, eller bil med en mer tradisjonell drivlinje.

– Kjør jevnt og ha blikket festet langt foran deg på veien for å kunne planlegge kjøringen din best mulig og unngå fulle stopp. For å komme lengst mulig må du også holde lavere fart og akselerere jevnt og ikke for sakte når du skal opp i hastighet, sier Knut Wilthil.

Se video fra rekordkjøreturen her:

Knut og Henrik har nå følgende turer på merittlisten:

2021: Trondheim – Kristiansand uten å lade med en Ford Mustang Mach-E Long Range RWD med 290 HK. Distanse: 807,2 km

2017: Oslo – Kautokeino på en tank med en Ford Ranger pickup 2.2-liters TDCI-motor med 160 HK. Distanse: 1616 km

2016: Polarsirkelsenteret – Kragerø med en Ford Mustang med en 2.3-liters EcoBoost-motor med 317 HK. Distanse: 1249,3 km.

2015: Lindesnes – Nordkapp med rekordlavt forbruk på 0,29 l/mil med en Ford Mondeo 1.5-liter diesel.

2015: Nordkapp via Oslo til Sundebru på én tank også med en Ford Mondeo, 1.5-liter diesel.

2013: Kautokeino – Oslo på én tank med bensin med Ford Focus 1-liters EcoBoost-motor. Stående verdensrekord på 1619 km. Dette er også den første registrerte turen over 1000 miles på en tank med en bensinbil.

2012: Helsinki – Oslo (uten ferge) på én tank med en Ford Mondeo. Stående Europa-rekord i kjøring på én tank diesel. Distanse 2536 km.

2011: Murmansk – Oslo – Uddevalla på én tank med en Ford Mondeo stasjonsvogn med 2.0-liters dieselmotor med 115 HK.

2010: Oslo – Kirkenes på én tank med en Ford Mondeo stasjonsvogn med 2.0-liters dieselmotor med 115 HK.

Samtlige turer er gjennomført med helt standard produksjonsbiler.