Ny utstilling i Vigelandmuseet: Anne-Karin Furunes: På besøk

I sin separatutstilling «På besøk» i Vigelandmuseet 9. februar – 19. mai, stiller Anne-Karin Furunes (f. 1961) ut et lite utvalg malerier fra de seneste ti årene. I hovedsak vises monumentale portretter av ukjente mennesker med en tragisk skjebne, både som følge av historiske hendelser og på grunn av personlig motgang eller samfunnsmessig utenforskap. Kan dette fortelle oss noe om menneskeverd, i en tid hvor vi er vitne til en rekke tragiske konflikter og kriger?

Furunes arbeider hovedsakelig i billedserier laget på grunnlag av fotografier hun har funnet i ulike arkiver. Arkivbildene er utgangspunktet for malerier, og beskjæres slik at bare de elementene hun velger å konsentrere seg om, er med. Det fotografiske oversettes til hull i lerretet som perforeres for hånd ved hjelp av spesielle redskaper som er utviklet med dette formålet for øye.

Perforeringen i lerretene skaper et levende visuelt, kinetisk moment i hvert arbeide og gir lys og liv til bildene. Dette blir enda tydeligere straks betrakteren begynner å bevege seg rundt i salene og opplever hvordan skiftende lysforhold bidrar til å forandre maleriene og deres motiv.

– Med sin bakgrunn som arkitekt, går Furunes’ arbeider i utstillingen i dialog med museumsbygningen og utfordrer betrakteren både visuelt og formalt, sier kurator og museumsleder på Vigelandmuseet, Jarle Strømodden.

Når man ser på bildene vil man, basert på noen av de spesifikke trekkene hos de portretterte, vite at vi har å gjøre med gamle bilder. Men de mangler enhver forbindelse til miljøet hvor de opprinnelig ble tatt. Felles for de avbildede personene er at de ofte led en tragisk skjebne, både som en følge av historiske hendelser og på grunn av personlig motgang eller samfunnsmessig utenforskap.

– Blant tusenvis av foto i historiske arkiv finner jeg de anonyme portrettene som snakker til meg. Jeg ønsker å skape et møte med betrakteren ved å gjenskape dem som fysiske størrelser i rommet, sier Furunes om sine malerier.

Furunes’ arkivbilder gir personene som er avbildet en oppmerksomhet de aldri har blitt gitt. Portrettene kan fortelle oss at menneskeverdet er absolutt og ufravikelig, men fungerer også som en påminnelse om at det er noe som hele tiden må bekreftes på nytt.

Velkommen til utstillingsåpning i Vigelandmuseet torsdag 8. februar kl. 18-20!

Pressen er velkommen til å se utstillingen i dagene før åpningen. Ta kontakt med kurator Jarle Strømodden (tlf. 997 49 229) for å avtale tid.