Ny roman av Geir Gulliksen forhåndssolgt til Sverige og Danmark

Pressemelding –

– For en fantastisk leseopplevelse Øvre port, nedre port er! Skildringene av måtene intimitet oppstår og kollapser på er – som alltid i Geirs bøker – utført med stor presisjon og kvalitet, og det er både rørende, morsomme og tåkrøllende scener, sier Martin Bastkjær, redaktør i det danske forlaget Gutkind.

Allerede før utgivelse i Norge er Geir Gulliksens roman Øvre port, nedre port, solgt for utgivelse i i Danmark (Gutkind) og Sverige (Wahlstrøm & Widstrand). I Sverige pryder også omslaget på boken forlagets vårkatalog.

Øvre port, nedre port viser en ny side i Gulliksens forfatterskap, der både tid og rom strekker seg ut av storbyen og gjennom tre generasjoner: I en liten norsk by på 1950-tallet blir Gladys gravid som attenåring. Hun gifter seg og får etter hvert tre sønner, som hun oppdrar – og hun førsøker å oppdra mannen sin også. Den dagen han får jobb i våpenfabrikken er fremtiden er reddet, tenker hun. Senere får hun jobb som kontordame samme sted. Det blir begynnelsen på en oppstigning, et nytt liv, men noe er alvorlig galt, både for Gladys og den ene sønnen.

På nåtidsplanet parkerer romanens forteller utenfor sykehuset der Gladys ligger for døden. Han rømte fra byen som ung, og har sjelden vært der siden, men nå har den eldste broren, den eneste som ble igjen, overtalt ham til å komme. Ved dødsleiet avdekker de to brødrene morens historie, og de prøver å forstå hva som skjedde med den tredje broren, som døde noen år tidligere.

Øvre port, nedre port er en familieroman om tilknytning og tap, om hvordan vi blir til gjennom hverandre. Tre brødres livsløp fletter seg sammen til én akutt, eksistensiell fortelling, som spenner over tre generasjoner i det moderne Norge.

Martin Bastkjær i Gutkind forlag vektlegger også Gulliksens skildringer av mennesket i samfunnsendringer som en kvalitet ved romanen: – En annen styrke ved boken er at den gjennom sitt relativt store tidsperspektiv viser at selv om formene og rammene for hva som er sosialt akseptabelt har endret seg, risikerer folk alltid at impulser og tilfeldigheter trumfer de store planene og forventningene i livet . Alt dette skildrer Øvre port, Nedre port på en klok, omsorgsfull og relevant måte, sier Bastkjær.

Øvre port, nedre port lanseres denne uken her hjemme, I Danmark og Sverige våren 2024. Det er Copenhagen Literary Agency som selger rettighetene til Gulliksens forfatterskap utenfor Norge.

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Gulliksen ble nominert til flere priser, blant annet Ibsenprisen 2013 for skuespillet En kropp – og fikk også stor anerkjennelse for Nationaltheatrets oppsetning av skuespillet Demoner 2014. Hans siste barnebok Joel og Io, også illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Høsten 2015 kom romanen Historie om et ekteskap, og for den ble Gulliksen nominert til Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og IMPAC Dublin Literary Award. Hans seneste roman, Bli snill igjen, utkom høsten 2020 til fantastiske anmeldelser. Våren 2021 kom Hvis jeg var mann, en samling tekster som setter et slags punktum for Gulliksens romaner om kjønn og kjærlighet. Høsten 2023 er Gulliksen aktuell med romanen Øvre port, nedre port.