Ny Munch-biografi lanseres torsdag 12. oktober

Pressemelding –

Aschehoug og MUNCH lanserer Ivo de Figueiredos Stormen. En biografi om Edvard Munch. Bind 1. torsdag 12. oktober.

Edvard Munch er ikke bare Norges største kunstner, men også den eneste som har erobret en plass i den globale kulturen. Første bind av Stormen følger Munch fram til 1902, og forteller historien om en bråmoden kunstner som etter å ha satt Kristiania på hodet med grensesprengende malerier, inntar det europeiske kontinentet som en provinsiell kraft fra nord.

Etter en oppvekst preget av sykdom og farsopprør fikk Munch sitt gjennombrudd med Det syke barn i 1886. De neste årene fartet han rastløst mellom Norge, Tyskland og Frankrike. Fra han tok opp penselen, levde han livet som i en storm der kunsten gikk foran alt. Det fikk kvinnene som elsket ham merke. Det samme gjorde familien han hele livet flyktet fra, men uten at han noen gang brøt nervebåndene som bandt dem sammen.

Ivo de Figueiredo har gjennomgått kjente og nye kilder og skrevet et nært og storslagent portrett av den gåtefulle kunstneren og hans tid.

Program for lansering

• Tone Hansen, Direktør for MUNCH ønsker velkommen

• Mads Nygaard, Konsernsjef og forlegger i Aschehoug

• Ivo de Figueiredo i samtale med Bernhard Ellefsen, bokansvarlig i Morgenbladet

Tid: Torsdag 12. oktober kl. 10.00 (dørene åpner kl. 09.30)

Sted: MUNCH, Toppsalen, 12. etasje

Klikk her for å melde deg på lanseringen

Ivo de Figueiredo (f. 1966) er cand.philol. med hovedfag i historie og fikk sitt gjennombrudd i 2002 med biografien Fri mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie, som han ble tildelt Brageprisen for. Etter dette gikk de Figueiredo i gang med sin stort anlagte Ibsen-biografi Henrik Ibsen. Mennesket og masken(2006/2007), som siden er blitt et standardverk om Ibsen.

De Figueiredo er dessuten forfatter av ungdomsbøkene Slipp meg. En bok om Henrik Ibsen (2006) og Støv. En bok om Henrik Wergeland, som begge innbrakte ham Kirke- og kulturdepartementets fagbokpris.

I 2010 ga han ut den kritikerroste Mysteriet Ingeborg Køber, og i 2014 Ord/kjøtt: Norsk scenedramatikk 1890-2000. Høsten 2016 kom slektshistorien En fremmed ved mitt bord. Boka fikk strålende kritikker, i sin anmeldelse i Klassekampen skriver Tom Egil Hverven: «Med ‘En fremmed ved mitt bord’ utvider Ivo de Figueiredo forståelsen av hva sakprosa kan være på norsk. […] Et av samtidas mest betydelige norske forfatterskap».

Høsten 2023 er Ivo de Figueiredo aktuell med første bind av sin nye biografi «Stormen. En biografi om Edvard Munch». Andre bind kommer høsten 2024.