Ny bok av den bestselgende Bukkene Bruse-forfatteren

Bjørn Rørvik skrev fjorårets mest solgte barnebok, Bukkene Bruse og julenissen. Nå er den bestselgende forfatteren klar med en ny bok, Ridderne og det store bålet. Med seg på laget har han den prisbelønnede og kritikerroste illustratøren Skinkeape.

Følger opp suksessen

Bjørn Rørvik er kjent for sine humoristiske barnebøker, og serien To små riddere er intet unntak. Med Ridderne og det store bålet følger han opp suksessen med To små riddere (2021) og Ridderne tar gull (2023). Alle bøkene har forskjellig illustratør som gjør at hver bok har sitt helt eget uttrykk.

I de to første bøkene har illustratør Alice Bjerknes Lima de Faria og Camilla Kuhn fått sette sitt preg på Rørviks morsomme tolkning av middelalderen. Det siste tilskuddet i serien er illustrert av Marianne Gretteberg Engedal, som tegner under aliaset Skinkeape.

Marianne Gretteberg Engedal er en prisbelønnet og kritikerrost illustratør og barnebokforfatter, særlig kjent for trilogien om Pølsetjuven, hvor første bok vant Kulturdepartementets bildebokpris i 2019.

Barnebøker som utfordrer tradisjonelle kjønnsroller

Bjørn Rørviks bøker om ridder Bang og Rosenbusk er hyllet av kritikere for å røske tak i gammeldagse kjønnsroller og stereotypier. For hvem sier at riddere alltid må være så tøffe og interesserte i prinsesser? Og at prinsesser trenger å bli reddet?

Ridderne og det store bålet handler fremdeles om ridder Bang og Rosenbusk som er svært lite motiverte for ridderjobben og macho-idealet som følger med. Den tredje boken i serien er også en klassisk røverfortelling. Denne gangen har Bang og Rosenbusk ansvaret få å tenne årets sankthansbål. Det går ikke så bra, og for å unngå total ydmykelse i gapestokken må de følge prinsessens ordre og redde en kidnappet drageunge fra røveren Svartskjegg. Hvordan skal de klare å stå opp mot landets verste røver?

Skrev årets mest solgte barnebok i 2023

Bjørn Rørvik har en merittliste på over 40 bøker og er særlig kjent for bøkene om Bukkene Bruse, som han har laget sammen med illustratør Gry Moursund. I 2023 var Bukkene Bruse og julenissen den mest solgte barneboken i Norge, og totalt har hele serien et opplag på over 728 000 bøker. I desember 2023 var det premiere på animasjonsfilmen Bukkene Bruse på badeland basert på boka med sammen navn. Filmen har fått god mottakelse av kritikerne og er den mest sette kinofilmen i Norge for tredje uke på rad, med over 260 000 besøkende. Tittelmelodien Badebussen av Kjartan Lauritzen har over 18 millioner avspillinger på Spotify.

Ridderne og det store bålet er i salg nå.