Nord-Norge og Sápmi tar initiativ til støttekonserter for fred

Artister, arrangører og kommuner i hele Nord-Norge og Sápmi har kastet seg rundt for å sette i gang en nasjonal støttekonsert-festival for fred. Konsertserien er kalt «Yoik for peace» og er et initiativ startet av artisten Herman «Manne» Rundberg. I løpet av november arrangeres det støttekonserter i Gáivuotna-Kåfjord, Tromsø, Bodø og Alta til inntekt for Redd Barna.

På konsertene deltar artister som Emil Kárlsen, Violet Road og initiativtager Herman «Manne» Rundberg. Idéen til støttekonsertene fikk Rundberg etter å ha gitt ut sitt debutalbum «Manne» forrige fredag. På albumet finner man joiken «Ráfi», som betyr fred på nordsamisk. Rundberg bestemte seg for å donere alle inntektene fra denne joiken til Redd Barna, og med utgangspunkt i joiken satte han i gang en digital kulturfestival med navnet #yoikforpeace for å skape oppmerksomhet rundt saken, med en innsamlingsaksjon på Instagram der folk kunne bidra. Nå har han fått med seg flere aktører fra hele Nord-Norge og Sápmi for å arrangere støttekonserter i Gáivuotna-Kåfjord, Tromsø, Bodø og Alta.

– At vi nå har klart å gjøre dette til støttekonserter fire steder i Nord-Norge og Sápmi er ufattelig fint. Jeg er utrolig takknemlig og rørt for måten arrangører og artister har møtt meg på denne uka. Alle vil bidra med det de kan. Og vi må bidra, alle sammen! Vi kan ikke gi opp. Jeg håper at alle tenker over hvordan de selv kan bidra, og at vi sammen fortsetter å kjempe for, håpe og tro på endring og fred, forteller Rundberg.

Rundberg håper initiativet fører til at flere aktører rundt omkring i landet lar seg inspirere til å arrangere egne støttekonserter.

– Jeg vil oppfordre alle byer og bygder, små og store, i hele landet og Sápmi til å bli med. Lag en konsert, en forestilling, et arrangement – skap et rom der vi kan møtes, snakke sammen, vise vår støtte og samle inn penger. Verden er grusom akkurat nå. På Gaza dør det et barn hvert tiende minutt. Barn skal ikke lide for voksnes grufulle handlinger. Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe barn som er rammet av krig, sier Rundberg.

Alle inntekter fra innsamlingsaksjonen går til Redd Barna. Per nå er det fire bekreftede støttekonserter i Nord-Norge og Sápmi. Støttekonsertene «Yoik for peace» arrangeres på disse stedene:

Gáivuotna-Kåfjord 16. nov

Tromsø 21. nov

Alta 22. nov

Bodø 23. nov

Bekreftede artister er Manne, Emil Kárlsen, Violet Road, Karl Edvard Urheim, Risten Anine Gaup, Thea Marie, Herborg Rundberg, Terje Nohr, Sámi Lávlunjoavku og Kåfjordkoret. Sjekk ditt spillested for informasjon om hvem som spiller på de ulike konsertene.