MUNCH PRESENTERER SOLO OSLO: ADMIR BATLAK

Pressemelding –

Nå kommer den tredje i rekken av den populære SOLO OSLO-serien. Publikum kan glede seg til kunstner Admir Batlaks monumentale verk i det særegne utstillingsrommet i MUNCHs 10. etasje. Kom og opplev en spennende ny kunstner som arbeider i skjæringsfeltet mellom mote, skulptur og installasjon.

Til sin soloutstilling har Admir Batlak skapt en monumental skulptur av materialer som ofte forbindes med klesdesign. Han har trykket på PVC, vliesofix (et dobbeltsidig lim), vatt og paljetter, og brakt materialene sammen i det han beskriver som «to positurer i én skulptur». Batlak er inspirert av spomeniks – anti-fascistiske monumenter som finnes over hele det tidligere Jugoslavia – og idealene om «brorskap og enhet» de representerer.

SOLO OSLO er en serie soloutstillinger med tilhørende formidlingsprosjekt støttet av Talent Norge og Canica. I SOLO OSLO satser MUNCH på den nye generasjonen av kunstnere og formidlere, som får tett oppfølging av museets fagstab. Sandra Mujinga og Apichaya (Piya) Wanthiang er tidligere kunstnere i SOLO OSLO.

  • Ung samtidskunst er en storsatsning på MUNCH. Vi er åpne for et mangfold av perspektiver og erfaringer, og er særlig bevisste på å inkludere unge stemmer inn i programmeringen. SOLO OSLO er et perfekt eksempel på dette. Stabilitet og langsiktighet er viktig når man jobber med talentutvikling, og på denne satsningen er vi veldig glade over å ha med oss to svært solide aktører som Talent Norge og Canica AS, sier Tone Hansen, direktør ved MUNCH.
  • Vi i Talent Norge gleder oss stort på vegne av kunstner Admir Batlak og formidler Elisabeth Jørgensen. Gjennom SOLO OSLO har de fått fantastiske muligheter som kommer til uttrykk gjennom denne utstillingen. MUNCH viser at de er et sted i bevegelse – der nåtidens kunstnere og formidlere tar plass, og finner veien til nye publikumsgrupper. Ikke minst å få tilgang til museets kompetanse, nettverk og utstillingslokaler gjennom talentprogrammet SOLO OSLO, er en helt unik mulighet. Vi er glade for å være med å støtte dette arbeidet i samarbeid med Canica, sier Silje Riise Næss, direktør i Talent Norge

I formidlingsprosjektene i SOLO OSLO velger formidleren seg en spesifikk publikumsgruppe og finner tiltak, gjennom innsiktsarbeid og dialog, som gjør utstillingsbesøket mer attraktivt for denne gruppen. I sitt formidlingsprosjekt har Elisabeth Jørgensen konsultert, blant annet, Garmeres – organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrensen – og Oslo Sámiid Duodji. Denne dialogen har, blant annet, resultert i at utstillingsteksten også er på nordsamisk og sørsamisk i tillegg til engelsk og majoritetsnorsk. Jørgensen har videre laget en verkstedserie inspirert av duodji – tradisjonelt samisk håndverk og kunsthåndverk – og skeive perspektiver. Mer om prosjektet her

Les kuratoressay om utstillingen: her

Om kunstner:

Admir Batlak (f. 1982 i Mostar, Bosnia-Hercegovina) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet klesdesigner fra Istituto Marangoni i Milano (2006). Han har vist sine arbeider ved blant annet Melk, Oslo (2022); Skulpturtriennalen, Billedhoggerforeningen (2021); NoPlace, Oslo (2020); Galleri Riis, Oslo (2019); Kunsthall Stavanger (2018); og Kunstnerforbundet, Oslo (2017). Han er representert i samlingene til Nasjonalmuseet, Kode 1, Bergen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim Kunstmuseum og Stavanger Kunstmuseum.

Om formidler:

Elisabeth Jørgensen (f. 1996 i Tromsø, Norge) har en mastergrad i kunsthistorie med spesialisering i kuratering, kritikk og modernismens kulturarv (Universitetet i Oslo, 2022). Hennes masterprosjekt, som ble gjennomført i samarbeid med Pride Art, handlet om representasjon av transpersoner i norsk samtidskunst. Jørgensen har tidligere studert sosiologi ved Nord Universitet.

Les mer om de tidligere utstillingene i SOLO OSLO-serien her

Om SOLO OSLO

SOLO OSLO er del av MUNCHs satsning på samtidskunst og består av en serie soloutstillinger og formidlingsprosjekt.

Prosjektet er støttet av Talent Norge og Canica.

Utstillingen finner sted i det særegne gallerirommet i 10. etasje på MUNCH.

Kurator for utstillingene er Tominga O’Donnell. Tove Aadland Sørvåg er mentor i formidlingsprosjektene.

Fra og med tredje utgaven av SOLO OSLO ble både kunstner og formidler valgt av en jury etter en åpen utlysning. Juryen har bestått av Amina Sahan, Karen Reini, Tove Aadland Sørvåg, Tominga O’Donnell og juryleder Steffen Håndlykken.

I den fjerde utgaven av SOLO OSLO i 2024 har juryen valgt Constance Tenvik som kunstner og Ifrah Osman som formidler.