MUNCH OG ØYA FORNYER SAMARBEIDSAVTALEN MED 5 NYE ÅR

Pressemelding –

MUNCH leverer kunstopplevelser til øya

MUNCH og Øya har siden 2018 samarbeidet om å skape kunst og kulturopplevelser for publikum under Øyafestivalen. Nå utvides samarbeidet gjennom en ny femårig avtale, som inkluderer konserter på MUNCH og et eget program for Øya basert på museets samtidskunstsatsning.

Denne høsten får Øya-publikummet oppleve performance av den kritikerroste kunstneren Manuel Pelmuș. I samarbeid med fire dansere, har kunstneren skapt en hyllest til skulpturen Vindfruen i Tøyenparken, og til nabolagets historie. Her kombineres elementer fra dansehistorien, protestbevegelser, kollektive minner og skeive gester, mens musikken fra festivalen fungerer som lydspor.

– Vi er utrolig glade for at MUNCH ønsker å bidra med og skape eksklusive samtidskunstopplevelser for vårt publikum i Tøyenparken, og for at vi sammen kan lage unike kulturopplevelser på MUNCH gjennom året, sier daglig leder ved Øya, Tonje Kaada.

– MUNCH og Øya har sterke felles interesser som vi er glade for å kunne videreføre gjennom et forsterket samarbeid. Gjennom Øya får vi vise frem vår samtidskunstsatsning til et bredt publikum, sier Tone Hansen, direktør for MUNCH.

– Manuel Pelmus er en del av høstens LIVE program hos oss, og det er en glede å få vise dette kunstprosjektet også for Øya- publikummet, fortsetter Hansen.

Om verket

Ole Kristian Sjølies skulptur Vindfruen (1980) skulle opprinnelig installeres som et flytende kunstverk i Oslofjorden. Som en værhane ville skulpturen snudd seg etter vinden. I stedet ble den plassert permanent i Tøyenparken. I Pelmuș´nye performance henter fire dansere inspirasjon fra den originale planen for Vindfruen, som en levende skulptur i bevegelse. Forestillingen kan oppleves tre ganger om dagen klokken 17, 18 og 19 fra onsdag til og med lørdag.
Permanent Collection Tøyen er en videreutvikling av Manuel Pelmuș sitt verk Permanent Collection som ble vist i utstillingen Monumental under åpningsuken til MUNCH i oktober 2021, og blir gjenoppført på museet 24.-26. oktober senere i år.
Konsept: Manuel Pelmuș
Dansere/koreografer: Frederic Gies, Amie Mbye, Anton Skaaning Thomsen, Jens Trinidad

Om kunstneren:
Manuel Pelmuş (født i Bucuresti, Romania, 1974) har bakgrunn fra koreografi og dans, og er bosatt i Oslo. Han utforsker menneskekroppens relasjon til erindring og historiekonstruksjon, og er interessert i ideen om levende tilstedeværelse i en utstillingssammenheng. I 2012 ble han tildelt Berlins kunstpris for performancekunst, og i 2013 representerte han Romania på den 55. Veneziabiennalen i samarbeid med Alexandra Pirici. Arbeidene hans har blitt vist på en rekke internasjonale museer, inkludert Tate Modern, Centre Pompidou og Van Abbemuseum.
Kuratorer MUNCH: Ingrid Moe og Trine Otte Bak Nielsen
Prosjektleder Øyafestivalen: Kyrre Heldal Karlsen

Les mer om verket og kunster her