Millioner av passasjerer skal få oppleve nye Munch-verk på Oslo lufthavn

Nå er to originale verk av Edvard Munch på plass på Oslo lufthavn. Passasjerer som reiser til og fra utlandet får dermed muligheten til å oppleve en av verdenshistoriens mest kjente kunstnere allerede ved ankomst til Norge.

MUNCH har fått spesiallaget et eget monter på Oslo lufthavn, i pir nord som er terminaldelen som ble bygget i forbindelse med utvidelsen av flyplassen i 2017. Der stiller museet fast ut to originale verk av Edvard Munch. Verkene byttes ut 1-2 ganger hvert år. Siden 2018 har millioner av reisende kunnet glede seg over å oppleve original kunst av Edvard Munch på lufthavnen. Den eksklusive avtalen strekker seg over 10 år.

– Dette er en veldig flott avtale vi har med MUNCH om å få muligheten til å vise originalverk på Oslo lufthavn. Det er et uventet og spennende tilbud til våre reisende, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

Enorm eksponering

Hvert år passerer rundt 300 millioner passasjerer området der Munch-verkene står utstilt. Dette er med andre ord en av Norges mest eksponerte utstillinger.

– Vi er begeistret over at reisende kan oppleve Edvard Munchs arbeider allerede på flyplassen. og vi håper tilreisende tar turen til MUNCH i Bjørvika for å oppleve mer, sier direktør ved MUNCH Tone Hansen.


Om verkene:

Edvard Munch

Husvegg i måneskinn

1922–24

Olje på lerret

Om natten blir skygger levende, stjerner skinner klart og stillhet og ensomhet oppleves mer intenst. For Edvard Munch var mørket både fascinerende og foruroligende.

Dette maleriet er laget av en kunstner som bor alene i utkanten av byen. Det rommer et mysterium: En spøkelsesaktig skygge faller inn mot husveggen. Er det bare en søyle? Er det Munch selv? Eller noe som hjemsøker ham i natten?

Edvard Munch

Togrøyk

1920

Litografi

En forunderlig, nesten nifs atmosfære henger ved dette bildet. Det er lett å se for seg at Munch passerte jernbanebroen på en ettermiddagstur i nabolaget sitt i utkanten av Oslo.

Tog symboliserer ofte modernitet, fart og teknologisk nyvinning. Munchs lokomotiv er usedvanlig taust og rolig, som et dyr som har stoppet i den isende vinternatten for å trekke pusten. Røyken krøller seg som en beskyttende sky over byen. Under broen er det lys, et trygt sted i den mørklagte gaten. Munch har et våkent blikk for det uhyggelige i nærområdet sitt.