Manne slipper egenskrevet joik om hjemplassen

Da idéen til Herman Rundbergs personlige prosjekt “Manne” oppstod for sju år siden startet han et undersøkende arbeid for å finne sjøsamiske joiker fra hjemplassen Kåfjord. Det viste seg å være vanskelig. Fredag 14. juli slipper han sin egen joik om hjemstedet, «Gáivuotna – Kåfjord».

– Jeg ønsket å lete etter sjøsamiske joiker fra Kåfjord som inspirasjon og utgangspunkt for prosjektet, men det viste seg at det nesten ikke finnes noe joik som har overlevd der hjemme, blant annet som et resultat av fornorskningsprosessen. Det hadde jeg lyst til å gjøre noe med, og det ble starten på prosjektet “Manne”. Jeg hadde aldri skrevet joik før. Nå er jeg veldig stolt av å kunne vise frem min aller første joik, og den er om hjemstedet mitt, forteller Herman Rundberg.

Det som startet som et omfattende dypdykk i hans egen sjøsamiske og nordnorske identitet har blitt til et svært personlig album for komponisten og produsenten. Under artistnavnet Manne har han allerede gitt ut tre låter fra prosjektet i samarbeid med andre samiske artister. På førstelåta «Dárbbašan du» hadde han med seg Inger Márjá som er en sentral del av Manne-prosjektet. Låta fikk god mottakelse og ble listet på NRK P3. Etter det fulgte låtene «Av sted – Johtui» med Emil Kárlsen og «Til Deg – Dutnje» sammen med Inger Márjá, Elina Ijäs og Arktisk Filharmoni. På «Gáivuotna – Kåfjord» har han nok en gang med seg Inger Márjá, Elina Ijäs og Arktisk Filharmoni, i tillegg til Sámi Lávlunjoavku/Samisk Sanggruppe fra Kåfjord.

Jeg hadde veldig lyst til å ha med meg Sámi Lávlunjoavku på denne joiken. De har gjort et utrettelig arbeid for å fremme de sjøsamiske salmene og introdusert meg, og mange i Kåfjord og omegn for salmer og joik de siste tiårene. Jeg hadde aldri laget en joik før, så det var en veldig sterk opplevelse for meg da denne kom til meg da jeg kjørte fra Tromsø til Kåfjord med datteren min i baksetet. Jeg er veldig glad for å ha hatt med meg Inger Márjá på denne joiken og som min joike-mentor i prosessen, sier Rundberg.

«Gáivuotna – Kåfjord» slippes fredag 14. juli, dagen før urpremieren på prosjektet Manne under Riddu Riddu festivalen i Gáivuotna – Kåfjord.

Låta gis ut på Herman Rundbergs eget plateselskap Mano Music. Medvirkende er Inger Márjá, Elina Ijäs, Arktisk Filharmoni, Sámi Lávlunjoavku, samt Manne-bandet bestående av Magnus Tornensis, Petter Waldemar Nohr Undstad, Herman Rundberg og Sverre Simonsen.