Kim Friele er Norwegians nye halehelt

Pressemelding –

Aktivisten og forfatteren Kim Friele er ny halehelt på Norwegians fly. Friele var en pionér i arbeidet for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge. Avdukingen av flyhalen fant sted på Gardermoen mandag formiddag.

Kim Friele var forfatter og aktivist, som i flere tiår kjempet for homofiles rettigheter i Norge. Hun omtales som en av dem som har gjort mest for likestilling og mangfold her til lands, og hennes arbeid og pågangsmot er til stor inspirasjon for de ansatte i Norwegian. I likhet med resten av Norwegian sine halehelter, har Kim Friele utrettet noe helt spesielt i livet og har vært med på å forme en viktig del av nasjonens historie og identitet.

– Frieles kamp er på ingen måter over, og vi er svært stolte over å få lov til å hedre henne og markere vårt syn på mangfold, likeverd og inkludering på denne måten. Vi mener det er viktigere enn noen gang å støtte arbeidet med å skape aksept og toleranse i samfunnet. Kim Friele og hennes kampsak vil fly høyt hos oss i mange år fremover, sier Guro Poulsen, konserndirektør i Norwegian.

Ansatte i Norwegian har deltatt i arbeidet med å fornye Norwegians halehelter. Her var engasjementet stort, og av samtlige norske kandidater var det Kim Friele som fikk flest stemmer.

Til stede ved avdukingen var Inger Hovind, niese av Frieles avdøde partner Wenche Lowzow. Her sammen med Inge Alexander Gjestvang, leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, og Norwegian-ansatte Oby Chanélle Tonkin (til venstre), Guro Poulsen og Kent David Strand (til høyre).

– Kim Friele er en pioner innen norsk skeiv historie, og en sentral helt for mange skeive aktivister i dag. Det at hun nå får bli en av Norwegians halehelter er en fantastisk måte å minne og ære henne. I en tid hvor stillstand og tilbakegang preger kampen for skeive rettigheter er det viktige at vi løfter og bevarer historien om Kim og de andre som gikk foran, sier Inge Alexander Gjestvang, leder av FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.


Mange inviterte tok turen for å være med på avdukingen av den nye halehelten i Norwegians hangar på Oslo lufthavn Gardermoen.


Om Kim Friele

Kim Friele omtales som den første i Norge som åpent stod frem som homofil under eget navn. Hun jobbet aktivt med å avskaffe straffelovens paragraf 213, som den gang kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Friele og hennes medaktivister lyktes med å avskaffe paragrafen i 1972. Avkriminaliseringen var Frieles første politiske seier, og på slutten av 1980-tallet begynte hun å arbeide for partnerskapslov for homofile. I 1993 inngikk Friele partnerskap med sin mangeårige samboer Wenche Lowzow, som de første i Norge. Friele døde 22. november 2021.