Kerstin Ekman 90 år

– Kerstin Ekman har gjennom flere tiår hatt en udiskutabel posisjon som en av Nordens aller største forfattere. Med sin seneste roman, Løpe ulv, demonstrerer hun en styrke og aktualitet få kan måle seg med. Med sitt engasjement for naturen og sin sterke integritet i ytringsfrihetsspørsmål er hun også inspirerende kraft, sier forlagssjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Nora Campbell.

Søndag 27. august fyller Kerstin Ekman 90 år.

Kerstin Ekman debuterte med romanen 30 meter mord i 1959, og har i flere tiår vært regnet som en av Nordens viktigste forfattere. Hun var medlem av Svenska Akademien fra 1978, men forlot sin stol da Akademien vedtok å ikke markere sin protest mot fatwaen mot Salman Rushdie i 1989.

Ekmans roman Løpe ulv (2021) ble Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2021, og kåret til årets beste svenske roman av Dagens Nyheter. For sitt forfatterskap mottok hun også Natur & Kultur-prisen, en av Sveriges største kulturpriser, i 2023. Hennes Nordisk Råds-vinnende roman Hendelser ved vann, filmatisert av SVT, fikk glimrende mottakelse og ble sendt på norsk tv våren 2023.

– Løpe ulv, i Bodil Engens oversettelse, var en av de bestselgende bøkene i Norge i 2022, og Hendelser ved vann har nådd en rekke nye lesere i forbindelse ved SVTs filmatisering. Aschehoug utgir også Ekmans prisbelønte Vargskinnet-trilogi i ny utgave i september, sier Nora Campbell.

I forbindelse med 90-årsdagen utgir Ekman essaysamlingen Min bokvärld, en slags litterær selvbiografi, basert på 24 tekster om forfatterskap som har preget henne som forfatter og menneske.

Aschehoug gratulerer jubilanten med dagen