Ishita Barua er kåret til en av Norges fremste Tech-kvinner, nå kommer hun med bok om hvordan kunstig intelligens kan brukes for å forbedre liv og helse

Pressemelding –

Ishita Barua er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin.
Hun er også prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School.
I tillegg er hun kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner.
Denne høsten er Ishita Barua aktuell med boken Kunstig intelligens redder liv AI er legenes nye superkrefter. Her ønsker hun å vise viser oss hvordan kunstig intelligens kan brukes for å forbedre liv og helse i dag.

AI (Artificial Intelligence) påvirker allerede livet vårt – og ikke minst helsen vår.
AI kan nå løse mange komplekse oppgaver, som det å diagnostisere kreft, oppdage nye antibiotika, bidra til å utvikle skreddersydde legemidler, forutse pandemier, og til og med få pasienter i rullestol til å kunne gå selv.

AI-verktøy kan også effektiviserer pasientbehandlingen innenfor helsevesenet eller bidrar til å avlaste helsepersonell.
I en studie publisert i Nature Medicine i 2023, tegner forskerne et bilde av fremtidens eldreomsorg der den er hjemmebasert og ikke på sykehus eller sykehjem.

I sine egne hjem kan pasienter monitoreres gjennom digitale verktøy og sensorer plassert både i hjemmet og på kroppen for å overvåke helsetilstanden. Dataene fra sensorene kan så analyseres av maskinlæringsmodeller og informasjonen overføres deretter til helsepersonell som fysisk befinner seg et annet sted enn pasienten, men som like fullt kan fatte kliniske beslutninger. I tillegg kan denne tilnærmingen suppleres med videokonsultasjoner med lege, chatbots, virtuelle stemmeassistenter og roboter. Dette er eksempler på teknologi som i teorien vil være personellbesparende i fremtiden. Men for at AI skal være personellbesparende må også pasienter ha tiltro til teknologien.

-Jeg vil ha mer av AI-verktøy som virkelig kan utgjøre en forskjell i våre liv fordi det resulterer i bedre helse, mer forebygging og mindre sykdom. Men hvis vi vil forme vår egen fremtid og unngå de negative konsekvensene, men høste de positive, må vi starte med å forstå teknologien for så å sette oss mennesker i førersetet, sier Barua.

Vil gjøre AI mer forståelig
– Formålet med denne boken er å gjøre kunstig intelligens mer forståelig, gjennom eksempler og utfordringer fra helsevesenet, for å knytte det abstrakte ved kunstig intelligens til det kroppsnære med helsen vår, forteller Ishita Barua. – Vi mennesker kan velge å enten frykte endringene eller forsøke å forstå tiden vi lever i, og akkurat nå lever vi i en tid der teknologi som kunstig intelligens er i ferd med å endre hverdagen vår og livet vårt. Det som blir viktig å forstå i tiden fremover er hva kunstig intelligens faktisk er, hvordan det påvirker oss og livet vårt, hvem som skal bruke det og på hvilke pasienter. Og som lege er jeg ekstra interessert i hva kunstig intelligens vil innebære i et medisinsk perspektiv: Hvilke muligheter representerer kunstig intelligens for vår helse? Og hvordan kan kunstig intelligens bidra til at vi får bedre helse? For det er i grunnen likegyldig hvorvidt det er fancy teknologi som kunstig intelligens eller om det er tradisjonelle legeverktøy som et stetoskop som bidrar til at pasienten får bedre helse. Det som teller er at verktøyene vi leger bruker, faktisk bidrar til å skape bedre liv.

BOKLANSERING
Velkommen til lansering av boken Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter!
Hvordan kan AI forbedre liv og helse i dagens samfunn?
Møt Ishita Barua i samtale med Sofie Høgestøl.
Torsdag 19 oktober klokken 1830, hos Cappelen Damm i Akersgata 47, Oslo.
Boklansering: «Kunstig intelligens redder liv» | Cappelen Damm

Mer info på facebook: https://fb.me/e/GVcfoRiv