Internasjonal krim-snakkis på norsk

– Alle ville ha Den stille leieboeren, og det ble budrunder og bikkjeslagsmål blant internasjonale forleggere og salg til mer enn 30 land på rekordtid da agentene slapp manuset på markedet, sier Annette Orre, sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Aschehoug. Denne uka lanseres den psykologiske krimromanen Den stille leieboeren på norsk.

Den stille leieboeren handler om Aidan, en stødig og tiltrekkende far og enkemann som bortfører og dreper kvinner. Bortsett fra Rachel, som han har holdt fanget i et skjul i hagen i fem år. Når huset må selges, vet Rachel at den eneste måten å redde livet er å overbevise Aidan om at han kan ta henne med seg videre til den nye boligen. Det gjør han, og presenterer henne for datteren Cecilia som at hun er en fåmælt, perifer bekjent som stort sett holder seg på rommet. Det siste stemmer, Rachel er stort sett lenket fast og vet at det minste provokasjon eller feilgrep kan koste henne alt. Hun vet også at hun kanskje er den eneste som kan stoppe Aidan fra å drepe igjen.

Clémence Michalloner født i Frankrike og bor i New York. Hun har studert ved Science Po og Columbia University og jobbet som skribent for bl.a. Vanity Fair og The Independent med særlig fokus på populærkultur, mote, kjønn og feminisme. Og i Den stille leieboeren, som er Michallons debutroman, er det nettopp kvinnene som får fortelle:

– Jeg visste allerede fra begynnelsen av at seriemorderen min ikke ville komme til orde. Vi hører fra nok seriemordere i det virkelige liv, og de er upålitelige fortellere. Jeg har alltid vært mer interessert i å høre fra folk som bodde ved siden av dem uten å vite at de var seriemordere. Jeg er reporter av fag, så jeg tok det å skrive en autentisk seriemorderroman som et stort ansvar. Og å skrive den romanen med en forståelse av motivasjonene hans og livene som ble påvirket av handlingene hans – uten stemmen hans – var en stor utfordring. Siden seriemorderen her ofrer kvinner, var det noe viktig i sentreringen av kvinnestemmer. Å fortelle historien gjennom stemmene til tre kvinner føltes riktig, sier Clémence Michallon.

Den stille leieboeren lanseres 30. juni og er oversatt av Morten Hansen. Den har allerede fått strålende anmeldelse i flere engelskspråklige aviser. The New York Times Book Review kaller romanen «En mesterlig plottet psykologisk thriller … med et nervepirrende klimaks.» og The Observer «Neglebitende og grøssende thriller, som langsomt avslører hvordan Rachel, allerede litt skadeskutt, endte opp der hun gjorde . . . Jeg leste den i en stor jafs, med bankende hjerte, og elsket den.»