Ingrid Brækken Melve tildeles årets Saabye-stipend

Debutant Ingrid Brækken Melve ble i dag tildelt Saabye-stipendet for romanen Avstøtning. En debut som fikk svært god mottakelse da den utkom i fjor – og prisutdeler Lars Saabye Christensen omtaler stipendmottakeren som stilsikker og dristig.

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og i år er det utvidet til 50.000 kroner. Årets mottaker er født (1986) i Trondheim og bosatt i Fredrikstad. Hun er salmedikter og teolog, har vært menighetsprest, og er PhD-stipendiat i teologi.


En sjelden leseopplevelse

Stipendet ble delt ut under Cappelen Damms pressekonferanse og høstlansering tidligere i dag hvor Lars Saabye Christensen var tilstede for å overrekke stipendet.

– Avstøtning er en sjelden leseopplevelse, ikke bare på grunn av dens åpenbare kvaliteter, men også fordi forfatteren er utfordrende og som sagt radikal i sine valg, og som debutant er hun stilsikker og dristig, sa Saabye Christensen under overrekkelsen.

Avstøtning er historien om kroppen og sjelens kamp for å ta imot et nytt hjerte. Rebekka våkner opp på sykehuset etter en hjertetransplantasjon. Kroppen har aldri vært hennes egen, men et redskap som Gud har vist seg fram gjennom. Det tette, sammenvevde forholdet til Gud er for henne noe vakkert, og noe som gir en mening og sammenheng i livet. Men samtidig opplever hun at Gud blir sint på henne når hun søker nærhet hos andre mennesker, uten tanke på Gud.

Romanen fikk mye oppmerksomhet og svært gode anmeldelser. Adresseavisens anmelder ga den terningkast 6 og skrev blant annet at «Sjelden støter jeg på en så formsikker og språkbevisst debutant», og videre at «forfatteren besitter en formidabel innlevelsesevne, og i alle tilfelle, stor formidlingsevne.»

Satser videre på skrivingen

– Jeg ble veldig, veldig glad og veldig overrasket. Da jeg fikk telefonen, stod jeg på kjøkkenet og bekymret meg for slikt man bekymrer seg for mens jeg fjernet gamle erter fra oppvaskkummen, og hele forfatterlivet virket ganske fjernt. Men å få denne anerkjennelsen gjorde det med ett mye nærmere. Det er utrolig stor stas å få, og gir meg rett og slett mot til å satse videre på å skrive.

Det er en overveldende tilbakemelding, og jeg får egentlig ikke til å si så mye klokt tilbake, annet enn at det er stort å høre det fra en så betydningsfull forfatter som Lars Saabye Christensen, skriver stipendmottakeren i en kommentar til forlaget.Vi gratulerer Ingrid med Saabye-stipendet 2022.