I dag lanserer Cappelen Damm Nadia Ansars bok Min skam En historie om forventninger og løsrivelse

I ektemann Abid Rajas bestselgende bok Min skyld var Nadia Ansar det forbudte blikket i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten. Men Nadias stemme manglet. Med boken Min skam ønsker Nadia nå å bruke sin stemme til å fortelle historien om minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv.


Vil bidra til å normalisere skammen

– Ved å fortelle min historie vil jeg vise hvor ødeleggende skam kan være. Jeg vil vise hvordan skam og sosial kontroll kan gjøre barn og voksne mer sårbare for overgrep og hindre dem i fortelle om det. Mitt liv og min doktorgrad i psykologi har lært meg mye om relasjonen mellom foreldre og barn, og betydningen av å bli sett, trodd og akseptert som man er. Dette er universelle følelser, og smerten som følger skammen kjenner ingen grenser. Den gjør ingen forskjell på etnisitet eller religiøs tilhørighet. Jeg håper denne boken vil bidra til å normalisere skammen og hjelpe andre til å fri seg fra den, slik jeg ble fri, sier Nadia Ansar.

Målet var å bli den uklanderlige, plettfrie datteren
«Ved min ankomst til denne verden var forventningen til meg at jeg skulle gjøre minst mulig galt og ta minst mulig plass. Målet var å bli den uklanderlige, plettfrie datteren som opptrådte usynlig, tålmodig og utrettelig i bakgrunnen. Jeg skulle bli den passive, perfekte husmoren som viet livet sitt til å føde barn, brette klær, vaske og lage mat», forteller Nadia i boken. I dag er hun psykolog, og spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Hun har de siste 20 årene jobbet som psykolog og prosjektleder i blant annet Alternativ til vold, i barne- og ungdomspsykiatrien, i familievernet, og som avdelingsleder i Blå Kors Kompasset. De siste 6 årene har hun jobbet ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo og har nylig fullført en doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre, i regi av Norsk Institutt for Emosjonsfokusert terapi, Norges forskningsråd og Universitetet i Oslo. Min skam er hennes første bok.