Helga Flatland roses i Italia

– Det er utrolig gøy at En moderne familie og Et liv forbi gjør det så bra i Italia. I begge romanene bruker jeg familien og familierelasjoner som omdreiningspunkt, noe som kanskje interesserer italienske lesere mer enn gjennomsnittet, sier Helga Flatland. Romanen Et liv forbi ble lansert i Italia høsten 2023, og flere prominente medier gir den strålende anmeldelser.

Et liv forbi ble lansert her hjemme høsten 2020, og handler om Sigrid som må flytte hjem til hjembygda for å ta seg av moren som er blitt alvorlig syk. Sigrid, som har vokst opp i skyggen av en syk far, må ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Romanen fikk fantastisk mottakelse av lesere og kritikere, og Flatland befestet sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid med boka.

Flatlands observasjoner og nyanserte karakterskildringer trekkes også frem i de italienske anmeldelsene. Det ukentlige mote- og kulturmagasinet Grazias anmelder Valeria Parrella kaller Flatland «… en mektig romanforfatter». Rosa Ventrella i La Stampa, en av Italias mest solgte dagsaviser som også distribueres i mange andre europeiske land, skriver at Et liv forbi er «… en praktisk talt perfekt roman». En av Italias eldste og ledende aviser, Corriere della Sera, kaller Flatland en norsk Ann Tyler og skriver at hun er «… en dyktig forteller av det vanlige menneskets lille epos».

Helga Flatland, som besøkte litteraturfestivaler i blant annet Napoli og Genova i fjor høst, er selvfølgelig alltid spent på hvordan lesere leser bøkene hennes når de lanseres utenfor Norges grenser:

– For meg er det veldig spennende å følge med på mottakelsen av bøkene mine i forskjellige land, hva som legges vekt på og forstørres i lesningene. I Italia, med den sterke familiekulturen de har der, er det merkbart større interesse for det komplekse og underliggende i tematikken. Også for hva familien betyr som institusjon, og hvordan den kan brukes som utgangspunkt for å si noe mer allment. De italienske leserne og jeg er tydeligvis helt enige om at det er et uutømmelig fascinerende tema, sier Helga Flatland.

Helga Flatland (født 1984) har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010), som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (2011). Det finnes ingen helhet (2013) avslutter trilogien. Hun ble tildelt Bokhandlerprisen i 2017 for sin roman, En moderne familie (2017). Hun debuterte som barnebokforfatter med Eline får besøk (2015).
Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.
I 2020 kom romanen Et liv forbi, til strålende mottakelse. Høsten 2022 utga Flatland sin sin sjuende roman Etterklang, og denne ble nominert til Bokhandlerprisen.