GRIPENDE UTSTILLING FRA ET STORT KUNSTNERSKAP

MARIANNE BRATTELI

HJERTEBANK

9. etg.

Opplev den omfattende og gripende utstillingen til Marianne Bratteli (f. 1951) – en av Norges viktigste nålevende kunstnere. Dette er Brattelis første omfattende museumsutstilling.

Utstillingen tar for seg de lange linjene i Brattelis kunstnerskap fra 1980-tallet og frem til i dag. Tidlig begynte hun å eksperimentere med ulike materialer, collager, monumentale malerier og tresnitt. Ikke minst er Marianne Bratteli en pionér innen norsk videokunst. Alt dette, sammen med hennes egne dikt og familiefotografier, er å oppleve i denne første store presentasjonen av Brattelis kunstnerskap.

Brattelis kunst er fargesterk og ofte på grensen til det abstrakte. Med sine uttrykksfulle bilder viderefører hun en ekspresjonistisk linje i maleriet med vekt på personlige følelser gjennom farger og heftige strøk på enorme lerreter. Som en av få kvinnelige kunstnere på 1980-90-tallet, våget hun å gi seg i kast med store formater som tradisjonelt sett var forbeholdt det «sterke» kjønn.

Utstillingen viser spennet i Marianne Brattelis kunst fra det utfordrende og humoristiske til det alvorlige og mørke.

– Den svarte verdenen fylte meg, og jeg ble et mørkt og alvorlig barn, har Marianne Bratteli en gang sagt. Hun var yngste datter av Trygve Bratteli – en far som satt i konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig, og som senere ble en epokedefinerende statsminister i Norge for Arbeiderpartiet. Marianne vokste opp i et hjem der foreldre og besteforeldre var aktive i den norske arbeiderbevegelsen. Faren og bestefarens grufulle opplevelser under 2.verdenskrig la seg som et fortiet og mørkt slør over barndommen.

Utstillingen inviterer dermed til å oppleve en felles etterkrigshistorie – gjennom Brattelis personlige blikk på sin barndom og tiden vi lever i i dag.

Det følger bok med utstillingen med blant annet dikt av lyriker Steinar Opstad, essays av kurator Kari Branzæg og tekster av kunstner Marianne Bratteli.

Utstillingsperiode: 29.04.2023 – 30.07.2023