Glassnøkkelen 2023 til Max Seeck

– Jeg er veldig glad for denne seieren, for jeg vet at konkurransen har vært tøff. Jeg takker min familie, min finske forlegger Tammi, den danske forleggeren Gutkind, Ahlbäck Agency, Glassnøkkelen-juryen og styret i det finske detektivselskapet som nominerte Kauna som en finsk kandidat til Glassnøkkelen. Jeg setter stor pris på denne prisen og den vil få en hedersplass i arbeidsrommet mitt, sier Max Seeck henrykt.

Finske Max Seeck er tildelt Glassnøkkelen 2023 for romanen Kauna (Djevelpakten, på norsk 15. september).

Fra handlingen: Den kjente finansmannen og industrimagnaten Eliel Zetterborg blir funnet brutalt myrdet i sitt hjem i Helsingfors. Det finnes ingen tegn til innbrudd og det eneste sporet politiet finner, er et bilde av Zetterborg sammen med tre andre menn, hvis ansikter er skrapt vekk.

Få dager tidligere, har det veldige Zetterborg-konsernet meldt om store nedbemanninger, så politiet retter først søkelyset mot noen av de mange, illsinte ansatte. Men snart viser det seg at flere mennesker er i stor fare – hvordan henger dette sammen med Zetterbergs død?
Jessica Niemi overlater etterforskningen til sine kollegaer, i alle fall offisielt. Men da det skjer flere drap, må trekkes også hun inn en sak som tvinger fram en konfrontasjon med hennes egne minner og demoner.

Med sin blanding av klassisk lukkede rom-mysterium og action med drap og mer, minner Kauna om både Dorothy L. Sayers’ Peter Wimsey-verden og vår tids medieelskende maktkamp i familien à la den kjente HBO-serien Succession . Alt skrevet med den populære blandingen av hygge og uhygge som for tiden er så populær i krimsjangeren, skriver juryen i sin pressemelding.

Prisen deles ut på bokmessen i Helsinki i slutten av oktober. Dette er andre gang Finland vinner Glassnøkkelen, i 2007 gikk prisen til Matti Rönkäs Vänner långt borta.

De øvrige nominerte:

Damevennens død av Torben Munksgaard, Danmark.

Hund uten grav av Torkil Damhaug, Norge.

Farangur av Ragnheiður Gestsdóttir, Island.

Skred av Sara Strömberg, Sverige.

Max Seeck (f. 1985, Helsinki) er Finlands bestselgende krimforfatter. Han har bakgrunn innen salg og markedsføring, og forfatterdebuterte i 2016. Seeck fikk sitt definitive gjennombrudd med Heksejakt (2019). Boken, som er den første i serien om Jessica Niemi, skrev finsk litteraturhistorie da den nådde New York Times bestselgerliste. Oppfølgeren Jenta under isen utkom i 2022, og i tredje bok i serien, Djevelpakten, utgis på norsk høsten 2023. Seeks bøker er oversatt til 40 språk.

Fakta:

I år er det 32. gang Glassnøkkelen deles ut. Prisen er innstiftet av Skandinavisk Kriminalforening, men har i mange år blitt delt ut i fellesskap av de fem nasjonale organisasjonene: Det Danske Kriminalakademiet, Det Finske Kriminalselskapet, Det islandske Kriminalselskapet, den norske Rivertonklubben og Det Svenske Kriminalakademiet.

Glassnøkkelen er oppkalt etter Dashiell Hammetts klassiske roman, Glassnøkkelen Den deles hvert år ut til det beste nordiske krimlitterære verket (roman eller novellesamling). En jury i hvert av de fem nordiske landene kårer en nasjonal kandidat, hvoretter alle juryene stemmer over hvem som skal motta prisen, hederen, diplomet og en ekte glassnøkkel fra Nybro glassverk i svenske Småland.