Ford viser frem den konkurranseklare rallybilen Puma Rally1 i ny video

Pressemelding –

Den konkurranseklare versjonen av den nye M-Sport Ford Puma Rally1 hybrid ble for første gang vist frem i en ny video fra Ford i dag.

Hele filmen ble spilt inn på Fords fabrikk i Craiova i Romania, som i dag også feirer at de der nå har produsert 1 million biler. Det er også her Fords vanlige Puma EcoBoost Hybrid blir produsert.

Den nye Puma Rally1, som første gang ble presentert som en prototype på årets Goodwood Festival of Speed i Storbritannia, markerer starten på Fords satsing på elektrifiserte konkurransebiler innen motorsport globalt. Etter planen skal den få sin konkurransedebut i FIA World Rally Championship (WRC) i klassikeren Monte Carlo Rally i januar 2022.

I den nye filmen «Ford Puma Hybrid Rally1 Gatecrashes the Party» får du se den nye WRC-modellen i full aksjon mens den kjører rundt på Fords fabrikk i Craiova. Bak rattet for å gjennomføre stuntene, sitter M-Sport Ford World Rally Team sjåfør Adrien Fourmaux.

– En ny og spennende æra for WRC

Den nye M-Sport Ford Puma Rally1 er etterfølgeren til Ford Fiesta WRC som sikret tre WRC-titler etter at den ble introdusert i 2017.

– Å spille inn en film der Puma til daglig blir produsert, er den beste måten å feire det utrolige arbeidet som er lagt ned av M-Sport og Ford i utviklingen av Puma Hybrid Rally1. I tett samarbeid med de ansatte på Craiova-fabrikken har vi lykkes med å lage en video som markerer starten på denne nye og spennende æraen for WRC, sier Richard Millener, teamsjef for M-Sport Ford World Rally Team.

Alle skuespillerne i filmen er Ford-ansatte og seerne kan også finne såkalte «Easter eggs» gjemt inni videoen.

Ekstra boost i ytelse fra elektrisk motor

Fords første elektrifiserte konkurransebil er utstyrt med neste generasjon hybrid-drivlinje som fanger opp energi som vanligvis forsvinner i forbindelse med bremsing og «coasting», og lagrer denne i et 3,9 kWh batteri. Denne energien kan igjen gi en ekstra boost i ytelsen til den prisvinnende turboladede 1,6-liters EcoBoost bensinmotoren. Puma Rally1 kan levere flere slike «booster» i opptil 3 sekunder når det er behov for det fra en 100 kW elektrisk motor.

M-Sport Ford Puma Rally1 kan også kjøres på ren elektrisitet mellom etappene i et løp. Batteripakken kan lades opp med en ekstern energikilde på utvalgte servicepunkter mellom etappene. Dette tar omtrent 25 minutter. Hybridsystemet, som veier 95 kilo, er væske- og luftavkjølt og er innkapslet i et svært kraftig materiale. Dette kan tåle svært hard medfart fra løse gjenstander i veien, eller g-kreftene ved en eventuell ulykke.

Markerte produksjonen av bil nummer 1 million

I tillegg til avdukingen av konkurransebilen Puma Rally1, feiret også Ford i dag at bil nummer 1 million rullet av samlebåndet i Craiova. Bilen, en Ford Puma ST-Line i fargen Desert Blue, har en 155 HK EcoBoost hybrid-motor. Ford nådde denne milepælen 12 år etter at deres første bil ble produsert på fabrikken i Romania.

Skal produsere nytt lett nyttekjøretøy – som også kommer som helelektrisk

Tidligere i år annonserte Ford at de ville investere 300 millioner dollar for å produsere et nytt lett nyttekjøretøy ved fabrikken fra 2023. Dette inkluderer også en ny helelektrisk versjon av denne som skal være klar i 2024. Det blir da den første helelektriske volummodellen som blir produsert i Romania.

I løpet av første halvdel av 2026 skal 100% av Fords personbilbilmodeller i Europa kunne tilbys som helelektriske, eller ladbare hybrider. I 2030 forventer Ford at alle personbiler de skal selge i Europa vil være helelektriske biler.

Rundt 6000 Ford-ansatte jobber ved den toppmoderne Craiova-fabrikken som Ford har investert nesten 2 milliarder dollar i – siden de kjøpte den i 2008. Blant annet sørger mer enn 600 roboter for at både effektivitet og kvalitet har blitt enda bedre ved fabrikken.

Se den spektaklulære videoen her: