Fire Aschehoug-titler nominert til Kritikerprisen 2023

Aschehoug har fire titler nominert til Kritikerprisen 2023. Ivo de Figueiredos Stormen. En biogafi om Edvard Munch. Bind 1 i kategorien beste sakprosabok for voksne, Hernan Diaz’ Tillit oversatt av Bjørn Alex Herrman i kategorien beste oversettelse, Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig med Hvor ble det av? for beste barne- og ungdomsbok og Erlend O. Nødtvedts Olav Nygards seng for beste voksenbok.

«Å skrive en heldekkende biografi over landets største kunstner må sies å være en oppgave med atskillige fallgruver.» heter det i juryens begrunnelse for å nominere de Figueiredos biografi om Munch i kategorien beste sakprosa. Videre sier juryen at «Med Stormen forteller Ivo de Figueiredo historien om den første halvdelen av Munchs liv med entusiasme og driv, samtidig som han tilbyr den oversikten og etterretteligheten vi forventer av et standardverk.» Juryen består av Kåre Bulie, Knut Hoem og Elin Kittelsen.

Prisen for beste oversettelse deles ut for oversettelsen av et skjønnlitterært verk eller et verk som juryen anser som litterært verdifull prosa. For Bjørn Alex Herrmans oversettelse av romanen Tillit av Hernan Diaz sier juryen at «Herrmans tonale skift uttrykker alt fra sårbar intelligens til selvbedragersk maktsyke, og gir psykologisk troverdighet til fortellerne. Lydhør er han også for Diaz’ gjentakelser, som viser at fortellerne ubevisst plagierer og nærer seg av hverandres ord.» Juryen består av Kari Løvaas, Frode Johansen Riopelle og Anne Cathrine Straume.

«Lars Joachim Grimstads tekst er forbilledlig knapp, og tro mot konseptet om at alt forsvinner. Illustratør Per Dybvig er humoristisk i sin strek (…)» heter det blant annet i jurynes begrunnelse for å nominere Grimstad og Dybvigs samarbeidsprosjekt, Hvor ble det av?, i kategorien beste barne- og ungdomsbok. «Boken er først og fremst en original, overraskende og herlig upedagogisk fortelling som ikke er låst til noe annet enn sin egen utførelse.» avslutter juryen, som består av Ingvild Bræin, Kristine Isaksen og Egon Låstad.

I kategorien beste voksenbok er Erlend Nødtvedts Olav Nygards seng nominert. Juryen begrunner nominasjonen blant annet med at «Språket og formen er som alltid hos Nødtvedt særskilt bearbeidet og fullt av overraskende sammensetninger og eksentriske ordvalg. Uten at boka er et kunnskapsverk oppfatter leseren raskt at det hviler på omfattende lesning og grundig tankearbeid. Samtidig er det fullt av frisk humor og store dyp.» Det er medlemmene i Seksjon for litteraturkritikk som kårer prisvinneren gjennom uravstemning.

Vinnerne av litteraturkritikerprisene for bokåret 2023 blir offentliggjort torsdag 7. mars kl. 14.00 på Litteraturhuset i Oslo
Kritikerprisene blir støttet av Bokhandlerforeningen, Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Forfatterforbundet, Norsk Journalistlag, Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Oversikt over alle de nominerte finner dere her

Aschehoug gratulerer de nominerte.