Et helt halvår på bestselgerlisten for Ellen Vahr

Ellen Vahrs roman Sykehuset på Ellis Island har ligget 26 uker på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Boka er siste bind i den populære Idle Hour-trilogien, etter de to foregående bøkene Reisen til Idle Hour (2019) og Bakeriet i Brooklyn (2021).

Bøkene i Idle Hour-trilogien er alle inspirert av Ellen Vahrs bestemor Theas utvandrerhistorie til USA for litt over hundre år siden. Bøkene er blitt svært populære her hjemme: Hittil har trilogien solgt over 60 000 totalt i alle formater. Trilogien består av bøkene Reisen til Idle Hour, Bakeriet i Brooklyn og Sykehuset på Ellis Island. Danske Politiken har også sikret seg rettighetene til trilogien på lyd i Danmark.

Idle Hour-trilogien handler om Thea som vokser opp som bakerdatter på Kampen i Oslo. Hun er eldst i søskenflokken, og da krigen som herjer i Europa fører til kornmangel i Norge, og bakerfamilien mangler mel, bestemmer Thea seg for å hjelpe familien økonomisk. Sytten år gammel reiser hun fra Kristiania med båten «Fredrik VIII» i 1916. Hun får jobb som tjenestepike hos den styrtrike Vanderbilt-familien, knyttet til staben ved landstedet Idle Hour på Long Island. Gjennom de tre romanene følger vi Thea gjennom innholdsrike år med mange opplevelser, blant annet Amerika som går inn i første verdenskrig, jazzen som fyller New Yorks dansesaler, kjærlighet og kvinnefrigjøring. Og spanskesyken.

Ellen Vahr (f. 1963) er utdannet ved Handelshøyskolen i København. I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen Gaven, fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor. Gaven er oversatt til tysk. Senere fulgte Reisen til Idle Hour (Miss Marie) (2019), Bakeriet i Brooklyn (2021) og Sykehuset på Ellis Island (2023), en romantrilogi inspirert av bestemorens reise til Amerika under første verdenskrig og hennes tid som tjenestepike hos familien Vanderbilt, USAs rikeste familie den gang. Idle Hour-trilogien vil bli oversatt til dansk. Vahr har bakgrunn som profesjonell coach, og har også gitt ut sakprosabøkene Drømmekraft (Gyldendal 2011) og Våg livet (Gyldendal 2013)