En kulturell revolusjon? Mange ønsker å skape noe selv

Pressemelding –

Helgen 21. og 22. oktober blir Deichman i Bjørvika omdannet til et stort kreativt univers, når Oslo Skaperfestival fyller biblioteket.

Noen vil vise frem spennende ting de allerede har lagd, men det blir også mulig å få folk hjelp og inspirasjon til å skape noe selv. Det er ingen grenser for hva en skaperfestival kan romme. Her møter tradisjonelt håndverk ny teknologi, og det nyttige og det helt unyttige er like interessant. Alt er lov.

Miniatyrtivoli og pannekakerobot

Målet med festivalen er å åpne opp for nye ideer, skaperkraft, inspirasjon og vise hva som er mulig å få til – bare man har tro på egne ideer.

Oslo Skaperfestival kan by på over 50 stands der kreative mennesker deler ting de har laget, det blir foredrag, live podkast og mulighet til å treffe folk med lidenskap og med gode, rare eller geniale produkter og idéer.

Her blir det mulig å se pannekakeroboter, miniatyrtivoli, en gamer-trimsykkel og interaktive skulpturer, for å nevne noe.

Digital innovasjon og tradisjonelt håndverk

– Vårt behov for å bygge, lage, koke og sy har ikke blitt mindre av at alt rundt oss digitaliseres og presenteres innpakket og ferdig. Det betyr ikke at ting ikke er digitale i denne bevegelsen, det er de i aller høyeste grad, men mer som et verktøy og et middel for å lage noe nytt, ikke kun konsumere, sier Hans Gerhard Meier.

Han ble tidlig en del av Maker-bevegelsen, og er i dag en del av Norway Makers, som er medarrangør for festivalen.

– Samskaping er også en viktig faktor, vi vil møte andre som er nysgjerrige og som interesserer seg for det samme feltet, sier Meier.

Bærekraft

Biblioteket skal være en møteplass for kreativitet og ny innsikt, og derfor passer en festival som Oslo Skaperfestival og Deichman godt sammen. Festivalen skal vise verdien av å skape noe selv. Her kan du både se og bli sett, bli imponert og inspirert.

Årets festival har også en grønn tråd – og viser viktigheten av gjenbruk, reparasjon og bærekraft. Programmet inneholder blant annet fiksefest med Restarters, materialer laget av Kombucha, solkraft og redesign.

En voksende trend?

Skaperfestivalen springer ut fra The Maker Movement, og Norway Makers visjon; å dyrke skaperglede og innovasjon i skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og vitenskap.

I en tid der vi ikke lenger kan stoppe en strømpe eller fikse vår egen mobil, gir Oslo skaperfestival et dytt med budskap; ja, du kan. Og du kan til og med skape noe helt nytt. Det handler om å våge å være litt kreativ og ha tro på egen skaperkraft.

Oslo Skaperfestival lages av Deichman Bjørvika, Norsk Teknisk Museum og Norway Makers i samarbeid med Oslo kommune, Tekna, og Sparebankstiftelsen DnB.