EDVARD MUNCH TAR OVER BERLIN DENNE HØSTEN

Pressemelding –

Med Edvard Munchs kunst beveger vi mennesker over hele verden, og i høst er det duket for to store Munch-utstillinger i Berlin. Edvard Munch hadde hele 60 utstillinger i Tyskland i sin levetid og nå er han tilbake med utstillingen Edvard Munch: Magic of the North som åpnet på Berlinische Gallerie 15.september. Utstillingen har allerede høstet strålende anmeldelser fra de største tyske aviser, og har så langt hatt rekordhøyt besøk.

  • Det har vært en fenomenal start for Edvard Munch: Magic of the North. Med rekordhøyt oppmøte med over 100 journalister på pressemøte og 16 000 besøkende siden åpningen, er vi overveldet og berørt over den enorme interessen for den norske kunstneren i Tyskland, sier Thomas Köhler, direktør for Berlinische Galerie.
  • Et av MUNCH sine viktigste samfunnsoppdrag er å bringe Edvard Munchs kunst ut i verden, og det er fantastisk hvilket inntrykk hans kunst gjør på mennesker, og ikke minst hvor aktuell Munch er for tiden vi lever i, sier direktør ved MUNCH, Tone Hansen.
  • Gjennom samarbeidet med to av Berlins største og mest betydningsfulle kunstmuseer får vi vist bredden i Munch sitt kunstnerskap. Dette bekrefter Edvard Munchs posisjon i Tyskland, et land han hadde sterk tilknytning til, fortsetter Hansen.

18. november åpner den kritikerroste utstillingen Edvard Munch: Trembling Earth på Museum Barberini i Potsdam. Utstillingen ble i sommer vist på Clark Art Institute i USA, og er et trepartssamarbeid mellom MUNCH, Clark Institute og Museum Barberini. Edvard Munch: Trembling Earth har høstet strålende anmeldelser fra den internasjonale pressen, blant annet i New York Times, Washington Post og Boston Globe. Det norske publikummet kan glede seg til utstillingen åpner på MUNCH våren 2024, under tittelen Edvard Munch Jordsvingninger.

Internasjonale museer viser stadig større interesse for Norges viktigste billedkunstner Edvard Munch, og MUNCH innleder kontinuerlig nye utstillingssamarbeid med sentrale institusjoner over hele verden. I fjor besøkte over 750 000 mennesker den populære Munch-utstillingen Edvard Munch. A poem of Life, Love and Death på Musée d’Orsay i Paris. Utstillingen sto i fire måneder og ble dermed blant den mest besøkte utstillingen på museet noensinne.

  • Besøk av internasjonale gjester hele året til MUNCH i Oslo er viktig, og vi jobber strategisk for å øke besøk av internasjonalt tilreisende. Utstillingene med Edvard Munch i utlandet gir oss en unik posisjon for dette, forteller Hansen.

Kort om utstillingene i Berlin:

Edvard Munch: Magic of the North

Åpnet 15.9.23 – lukker 22.1.24

Edvard Munch (1863–1944) utfordret Berlins kunstpublikum med sine radikalt moderne malerier. Utstillingen Magic of the North forteller historien om Edvard Munch og den tyske hovedstaden gjennom et stort utvalg malerier, trykk og fotografier. Det var i Berlin Munch fikk sitt kunstneriske gjennombrudd og hentet stor inspirasjon fra det radikale kunstmiljøet. Kunstneren hadde rundt 60 utstillinger i Berlin i sin levetid.

I anledning utstillingsåpningen torsdag 15.9 fremførte den norske artisten og saksofonisten Bendik Giske bestillingsverket «Not Yet», som er laget spesielt for MUNCH.

Presseskriv for utstillingen her

I forbindelse med åpningen av Edvard Munch: Trembling Earthpå Museum Barberini utgir MUNCH en bok med samme tittel. MUNCH er til stede med denne og andre publikasjoner på årets bokmesse i Frankfurt.

Edvard Munch: Trembling Earth

Åpner 18.11 – lukker 1.4.24

Edvard Munchs kunstnerskap er kjent for sine levende skildringer av dypt menneskelige følelser. En like sentral, men mindre utforsket del av kunstnerskapet skildrer naturen, som for første gang utforskes i sin bredde med utstillingen Edvard Munch: Trembling Earth. Utstillingen går inn i de vitenskapelige og filosofiske ideene som påvirket Munchs naturskildringer, og viser hvordan kunstnerskapet resonerer med dagens klimakrise.

Les mer om utstillingen på Museum Barberinis hjemmeside her

Les mer om utstillingen som åpner på MUNCH i 2024 her

Les mer om Munch i verden og tidligere utstillinger ute her

Yara, Norges mest globale selskap, er støttespiller til begge utstillingene. Gjennom dette samarbeidet kan MUNCH blant annet utvide sin internasjonale satsning med å bringe Edvard Munchs kunst ut i verden.