DETTE ER KUNSTÅRET PÅ MUNCH I 2024

BEGJÆR, SKAPEKRAFT OG SKJELVENDE NATUR

Kom tett på Edvard Munchs skjøre, skjelvende og kraftfulle naturmotiver og utforsk hva det vil si å være menneske i dag. Om det er kjente eller ukjente, historiske eller nålevende kunstnere, knytter MUNCH an til nået og de spørsmålene som er aller viktigst for oss i dag. Dette er MUNCH 2024!

  • MUNCH skal være en møteplass for alle, med et relevant og variert kunst- og kulturtilbud. Vi gleder oss stort til å kunne tilby en rekke unike opplevelser i 2024, både kunst, musikk, debatter, samtaler og ikke minst et omfattende tilbud til barn og unge. For oss er det et mål å utfordre ideen om hva et museum kan være, for å gjøre kunsten viktig og relevant for enda flere, sier direktør ved MUNCH, Tone Hansen.

I årets program byr MUNCH på syv spennende nye utstillinger, som på ulike vis utforsker menneskesinnet, naturen og vår plass i verden. I 2024 kan publikum se fram til brede presentasjoner som gir nye innganger til Edvard Munchs kunst. Det blir Edvard Munch i dialog med andre verdenskjente kunstnere i utstillingen Edvard Munch horisonter. I tillegg blir det kraftfulle naturmotiver når den internasjonale publikumssuksessen Trembling Earth endelig vender hjem under den norske tittelen Jordsvingninger.

For barna blir det magi og mysterier i den interaktive utstillingen Sofies rom, laget av søstrene Roza Moshtaghi og Ronak Moshtaghi.

Kunsthøsten starter friskt med en reise gjennom det spirituelle universet til en av Norges mest fremstående rappere, Arif. Møt også den fremadstormende unge kunstneren Constance Tenvik i fjerde utgave av den populære serien SOLO OSLO. I løpet av høsten fyller en av vår tids fremste billedkunstnere, Vanessa Baird, museets tredje etasje med sin «hverdagskunst», alltid med et skråblikk på verden og menneskene som lever i den.

MUNCH live presenterer en rekke konserter, samtidig som performancesatsingen fortsetter, og det blir samtaler med nyskapende og spennende kunstnere og musikere.

DETTE ER UTSTILLINGENE, LIVE PROGRAMMET OG PROGRAMMET FOR BARN OG UNGE I 2024:

CORPUS INFINITUM

Utstillingsperiode: 10.02 – 26.05

Etasje: 9

Denise Ferreira da Silva er en av vår tids viktigste filosofer. Sammen med filmskaperen Arjuna Neumann har hun laget flere filmer de siste ti årene, der de forsøker å se verden i et større perspektiv enn bare menneskeheten. Hvordan kan vi tenke annerledes om verden? Finnes det alternativer til vestens destruktive utnyttelse av verdens ressurser? Gjennom tre filmer utforsker denne utstillingen planeten vår som et uendelig plenum av ulike arter (corpus infinitum).

Edvard Munch horisonter

Utstillingsperiode: 13.04 – fast

Etasje: 11

Edvard Munchs liv og karriere sammenfalt med en tid preget av store endringer i kunsten. Mot slutten av 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet,utforsket mange kunstnere alternative måter å avbilde både den synlige verden og det indre livet på. I denne nye faste samlingsutstillingen, kan publikum oppleve noen av de viktigste strømningene i kunsten på Munchs tid. Det moderne bylivet skapte en følelse av avstand og forvirring samt en drøm om naturen. Edvard Munch og andre kunstnere som levde på hans tid utforsket disse følelsene og lengslene. Edvard Munch horisonter presenterer utvalgte tendenser innenfor europeisk kunst mellom ca. 1880 og 1950, og plasserer Munchs verk sammen med verk av europeiske kunstnere som Karl Schmidt-Rottluff, Alexej von Jawlensky, Emil Nolde, Oscar Kokoschka, Else Alfelt, Asger Jorn, Gabriele Münter, Erich Heckel og Raoul Dufy; og norske kunstnere som Gustav Vigeland, Henrik Sørensen, Ludvig Karsten, Håkon Bjærke, Erik Harry Johannessen, Olaf Lange, Bjarne Engebret, Axel Revold, Per Krohg, Rolf Nesch, Sigurd Winge, Olav Strømme, Reidar Aulie, Arne Ekeland, Jakob Weidemann, Kai Fjell og Teddy Røwde.

SOFIES ROM

Sofies rom

Er et hemmelig rom

Men dere har funnet veien

Utstillingsperiode 22.03 – 18.08

Etasje 10

I mars forvandles museets 10. etasje til et gåtefullt monokromt landskap med storslagne arkitektoniske og scenografiske elementer, inkludert en svart, sprutende fontene. Her oppfordres barna og ledsagerne deres til å ta over og samhandle med rommet. De magnetiske veggene er dekket av mørke former hentet fra bildene til Edvard Munch, som kan flyttes rundt på og bli til nye bilder, historier og mønstre. Bli med inn i Sofies rom, en sanselig totalopplevelse laget for og med barn.

Sofies rom er det tredje prosjektet i Kom tenk med oss! – MUNCHs serie med ambisiøse og omsluttende kunstinstallasjoner for barn. De to første var Hjernelabyrinten (2022) og Kaoskammeret(2023).

EDVARD MUNCH JORDSVIGNINGER

Utstillingsperiode 27.04 – 25.08

Etasje 3

Publikum kan glede seg til Edvard Munch Jordsvingninger, som endelig åpner for det norske publikummet. Utstillingen satte besøksrekord da den ble vist på Clark Art Institute i USA i våres, under tittelen Trembling Earth, og reiste derfra til Museum Barberini i Postdam, og åpner der denne uken, 18. november. Utstillingen har høstet utelukkende strålende anmeldelser fra den internasjonale pressen, blant annet fra New York Times, Washington Post og Boston Globe.

Jordsvingninger er den første omfattende presentasjonen av Munchs naturmotiver og utfordrer mange eksisterende forestillinger om kunsten hans. Utstillingen utforsker temaer som jordbruk, skog, hage og vær, samt Munchs interesse for naturvitenskap og naturens kretsløp. Her får du se et enestående utvalg verk fra samlingen vår, inkludert malerier, grafikk, tegninger og tekster, sammen med verk fra andre museer og private samlinger. Utstillingen er dessuten en sjelden mulighet til å se elleve tidlige versjoner av maleriene Munch malte til Universitet i Oslos festsal.

ARIF X MUNCH

Utstillingsperiode 21.08 – 3.12.

Etasje 9

Bli med på en reise gjennom det spirituelle universet til en av Norges mest fremstående rappere, Arif Murakami. Opplev grensesprengende kunst, musikk, litteratur, film og scenografi. Denne omsluttende kunstopplevelsen forteller Arifs historie med grep inspirert avEdvard Munch. Den amerikanske filmskaperen og kunstneren Andrew Thomas Huang står for sammensmeltingen av Arifs og Munchs verdener.

Arif x Munch-utstillingen berikes også av et ambisiøst arrangementsprogram.

SOLO OSLO Constance Tenvik

Utstillingsperiode: 25.08. – 26.01.25

Etasje 10

Nå kommer den fjerne i rekken av den populære SOLO OSLO-serien. Publikum kan glede seg til kunstner Constance Tenviks prosjekt, som skaper oppslukende «verdener i verdener» bestående av malerier, tegninger, skulpturer, performance, tekstiler, kostymer og videoer. Kunstneren liker å ta tak i store temaer, gjerne med utgangspunkt i litteratur. Til sin soloutstilling på MUNCH danner Aristofanes’ antikke komedie Fuglenebakteppe for en helt ny installasjon satt i vår tid. Her er verden tredelt, og to mennesker utfordrer gudene ved å forsøke å ta herredømme over luften ved hjelp fra fugler.

«Jeg tenker det er et godt tidspunkt for å harselere litt med en imperialistisk tankegang, samtidig som man kan finne glede i eskapismen og kjenne seg igjen i det menneskelige begjæret som kommer til uttrykk», skrev Tenvik i søknaden sin om å bli fjerde SOLO OSLO-kunstner.

SOLO OSLO er en serie soloutstillinger med tilhørende formidlingsprosjekter støttet av Talent Norge og Canica. Gjennom SOLO OSLO satser MUNCH på den nye generasjonen av kunstnere og formidlere, som får tett oppfølging av museets fagstab.

VANESSA BAIRD Fra en dag til en annen

Utstillingsperiode 12.10 – 31.12

Etasje 3

Vanessa Baird har markert seg siden 1990-tallet som en av vår tids fremste billedkunstnere. I sin første utstilling på MUNCH fyller hun den store salen i museets tredje etasje med over 500 kraftfulle verk.

Utstillingen viser hvordan Bairds kunst utvikles gjennom repetisjoner og variasjoner over de samme temaene, og hvordan den er betinget av private og politiske hendelser. Baird har skapt kunst ved «kjøkkenbordet» gjennom flere tiår, midt i hverdagslivets kaos med barn og en aldrende mor, men alltid også forholdt seg til verdenen utenfor den intime sfæren. Særlig har hun bearbeidet flyktningkatastrofen og krigen i Ukraina i flere av de sene akvarellene, der kunstneren selv avbildes maktesløs blant uhyrlighetene.

Tittelen Fra en dag til en annenviser til det repetitive i livene våre, men også til hvordan inngripende hendelser kan endre hverdagene våre totalt fra en dag til den neste.

MUNCH live: Musikk, performance, samtaler og mer

Å vise frem samtidskunst handler også om å gi plass til kunstverk som ikke stilles ut i tradisjonell forstand, og skape frie rom for kunstneriske ytringer og meningsutveksling. MUNCH live presenterer flere konserter, samtidig som performancesatsingen fortsetter, og det blir i tillegg samtaler med en rekke nyskapende kunstnere og musikere.

MUNCH fortsetter den nystartede serien MEGAMONSTERMUSEUM? – en samtalerekke om kunstmuseenes rolle i det 21. århundre med toneangivende internasjonale museumsledere. Musikkprogrammet feirer og utforsker lyd – fra innovativ pop til nyskapende jazz og eksperimentell hip hop. MUNCH fortsetter også samarbeidet med Øyafestivalen, og inviterer til en ny sesong med serien Jazz på MUNCH.

Gjennom MUNCHs satsing på performancekunst får publikum mulighet til å oppleve nye bestillingsverk som undersøker skjæringspunktene mellom billedkunst, dans og musikk. Hvert år inviteres kunstnere til å utvikle nye performanceverk som responderer på MUNCHs særegne lokaler. I 2024 utvikler MUNCH nye verk med kunstnerne Kiyoshi Yamamoto og Daniel Mariblanca.

BARN OG UNGE

2024 lanserer et inspirerende og engasjerende program for de yngre besøkende, som skal gi innblikk i de nær uendelige mulighetene og tankesettene kunsten rommer. MUNCH ønsker å sette barnas og ungdommens kunstopplevelser i sentrum, og la dem møte kunsten på deres egne premisser. 2024 byr blant annet på en rekke kunstdager for barnefamilier, og hver søndag blir det skapende verksteder. Vi tilbyr også lekne omvisninger og et UNG-program der ungdommen selv sitter i førersetet, i tillegg til et omfattende tilbud for skoler og barnehager.

Les mer om programmet 2024