DETTE ER KUNSTÅRET PÅ MUNCH 2023

Etter et fantastisk 2022 med besøkstall på over 1,5 millioner, har MUNCH gleden av å lansere programmet for 2023. Det blir et begivenhetsrikt år med en rekke høydepunkter for et stort og bredt publikum.

  • MUNCH byr på kunst i verdensklasse som i Munchs Goya, utstillinger av norske, nålevende kunstnere, og sist, men ikke minst er MUNCH en arena for debatt, konserter og performance. Vi gleder oss til å ta imot et stort og engasjert publikum i det nye året, sier direktør Tone Hansen.

Utstillingen Frihetens former åpner året, med en bred presentasjon av abstrakt ekspresjonisme med internasjonale stjerner som Jackson Pollock, Mark Rothko, Jean Dubuffet, Joan Mitchell og Lee Krasner. Utstillingen trekker linjer mellom et Europa i krigens etterdønninger, og USAs fremvoksende og innflytelsesrike kunstscene i samme periode. Store bildeflater, en impulsiv tilnærming til lerretet og en ny definisjon av frihet. En historie om etterkrigstid og transatlantisk felleskap. Utstillingen Frihetens former inviterer publikum til å la seg rive med.

Publikum kan også glede seg til den første omfattende presentasjonen noen gang vist i Norge av den anerkjente kunstneren Alice Neel.

Årets store høydepunkt er utstillingen Munchs Goya som kommer til høsten. Her presenteres den spanske kunstneren Francisco Goyas kunstneriske univers sammen med Edvard Munch. Utstillingen baserer seg på mange års forskning og byr på nye perspektiver på Munch og hans forhold til Goyas billedverden. En rekke betydningsfulle verk er innlånt fra internasjonale samarbeidspartnere som British Museum, Prado og The Metropolitan Museum of Art.

Alle Munch-elskere kan glede seg over at den kritikerroste utstillingen Alt er liv kommer tilbake. Dette var en av MUNCHs åpningsutstillinger og den ble en stor publikumssuksess høsten 2021. Utstillingen tar publikum med inn i kjernen av Munchs kunstneriske prosjekt og peker på mangfoldet i samlingen han etterlot seg.

I det populære konseptet SOLO OSLO presenteres nye arbeider av klesdesigneren og kunstneren Admir Batlak, som arbeider mellom kunstinstallasjoner og mote.

I utstillingen Hjertebank får publikum oppleve nestoren i norsk etterkrigskunst. Marianne Brattelis rike kunstneriske produksjon spenner fra 1980-tallet frem til i dag.

Et av MUNCHs unike utstillingskonsepter er installasjoner av kunstnere spesialdesignet for å skape store opplevelser for barn og unge. Her får barna boltre seg, og fantasien får fritt spillerom. Årets utstilling Kaoskammeret er laget at den norske kostymedesigneren Fredrik Floen.

Hele året gjennom vil det være store opplevelser for barn og unge på museet, både i utstillingssalene og i verkstedene.

I tillegg til 2023s spennende nykommere kan publikum til enhver tid oppleve bredden i Munch kunstnerskap i de pågående samlingsutstillingene.ARRANGEMENT PÅ MUNCH

I vår byr MUNCH live på et dynamisk program med en rekke nye produksjoner av banebrytende kunstnere, artister og komponister. Det gjør MUNCH med et program fylt av musikk, performance og samtaler.

Høydepunkter er blant annet konserter med elektronika- og popinnovatører som André Bratten, Kaitlyn Aurelia Smith og Katarina Barruk. Det vil bli presentert verk av nyskapende komponister som Harpreet Bansal, psykedelisk klubbkveld med UTE-kollektivet, samt et bestillingsverk av musiker og matematiker Catherine Christer Hennix. Jazz på MUNCH-serien innledes med en konsert av jazzdronningen Karin Krog.

MUNCHs utstillinger gjennom året danner bakteppet for en begivenhetsrik happening med foredrag, samtaler og flere musikalske innslag. Live-programmet arrangeres i museets lobby, festsal og toppsal. Les mer her: her


DETTE ER UTSTILLINGENE PÅ MUNCH I 2023:


FRIHETENS FORMER 23.02.–21.05.

Forferdelige krigserfaringer, Holocaust og atombombens ødeleggelser preget folk på begge sider av Atlanteren i mellomkrigstiden. Utstillingen Frihetens former gir mulighet for å trekke linjer mellom et Europa i krigens etterdønninger, og USAs fremvoksende og innflytelsesrike kunstscene i samme periode.

Kunstnerne utvikler nye teknikker, og flere setter selve den skapende handlingen i fokus. Hos noen dryppes og sprutes malingen på lerretet, mens andre utforsker hvordan en kan bløtlegge med farge, bruke ild eller la malingen renne. Fingre, pinner og lerreter som ligger flatt på gulvet er blant tilgangene som utforskes. Selv om bildene er abstrakte, har flere av kunstverkene bakgrunn i konkrete opplevelser. Verden er ikke lenger den samme som den en gang var. Resultatet er en kunstretning der abstrakte former, nye metoder og en ny frihetsfølelse står i fokus, både i Europa og i USA. Opplev verk fra verdenskjente kunstnere som Jackson Pollock, Mark Rothko, Jean Dubuffet, Joan Mitchell og Hellen Frankenthaler.

Med store fysiske formater og interaktive elementer tilbyr Frihetens former en opplevelse som er både meditativ og inkluderende. Utstillingen forteller historier om felleskap og frihet, om kunstnerne som gjorde store karrierer – og om de kvinnelige kunstnerne som ble stående i skyggen av sine mannlige kollegaer.  

Les mer her


KAOSKAMMERET Fredrik Floen 25.03.–27.08.

Opplev Kaoskammeret, et fantastisk rom for fantasi for barn der vanlige museumsregler ikke gjelder.

Barn opplever ofte at museet er et sted der de må oppføre seg, følge regler, ikke røre noe, være stille og holde avstand til kunsten. Kaoskammeret gir barna mulighet til å gjøre det stikk motsatte. I samarbeid med kunstner, scenograf og kostymedesigner Fredrik Floen presenterer MUNCH et rom i 10. etasje hvor barna kan leke fritt og la fantasien få spillerom. I et annerledes-univers hvor finurlige arkitektoniske elementer og absurde byggeklosser kan brukes til å bygge egne verdener får barna leke midt i kunsten. Kaoskammeret er det andre prosjektet i MUNCH sin serie av ambisiøse og omsluttende publikumsverksteder for barn – som museet har valgt å kalle Kom tenk med oss!

Les mer her


Marianne Bratteli

HJERTEBANK 29.04.–30.07.

Utstillingen tar for seg de store linjene i Brattelis kunstnerskap fra 1980-tallet og frem til i dag. Publikum vil få en unik mulighet til å se Brattelis kunst samlet, og til å utforske hvordan kunstneren eksperimenterte med nye materialer og uttrykksmåter. Les mer her


ALT ER LIV 01.07.–03.09.

Den kritikerroste utstillingen Alt er liv er tilbake. Tittelen er et sitat hentet fra en av de store gåtene i museets samling: En stor og tung mappe der Edvard Munch har satt sammen tegninger, grafikk og tekst, og som vises frem i sin helhet for aller første gang i denne utstillingen. Ingen vet helt sikkert hvorfor Munch laget mappen. Var den en skisse til en bok? Et forsøk på å oppsummere egne ideer?

Det vi vet, er at han jobbet med albumet over flere tiår, og at det sannsynligvis aldri ble ferdig. Mest oppsiktsvekkende er kanskje tekstene om kjærlighet, sjalusi, liv og død, skrevet med store, fargerike bokstaver.

Kunnskapens tre tar oss med inn i kjernen av Munchs kunstneriske prosjekt og peker på mangfoldet i samlingen han etterlot seg – ikke en ferdig fortelling av feirede mesterverk, men et livsverk som også rommer det uferdige, eksperimentelle og gåtefulle. Les mer her


SOLO OSLO III Admir Batlak 30.09.23–04.02.24

I serien SOLO OSLO satser MUNCH på den nye generasjonen av kunstnere og formidlere. Kunstneren Admir Batlak skal ta over rommet i 10. etasje med sin nye installasjon, mens Elisabeth Jørgensen står for det tilhørende formidlingsprosjektet. På denne måten gjøres MUNCH til et sted i bevegelse – der samtidskunsten tar plass, og finner veien til nye publikumsgrupper.  

Admir Batlak beveger seg i skjæringsfeltet mellom mote, skulptur og installasjon, og han eksperimenterer ofte med ulike håndverkstradisjoner. I kunstverkene hans finnes det referanser til ulike historier, sosiale bevegelser og populærkultur. Batlak lar ulike elementer sameksistere i kunsten, og utforsker på den måten spørsmål om smak, idealer og identitet.   

Les mer her


Alice Neel på MUNCH 02.09.–26.11.

Alice Neel (1900-1984) var lite kjent i sin egen levetid, og det er først de siste tiårene at hun med rette har blitt anerkjent som en av de store skikkelsene i moderne amerikansk kunst. Neel hylles særlig for sine ekstraordinære portretter, som på en gripende måte beskriver den variasjonen som finnes i samfunnet.

Hennes radikale verk, utført med livlige farger, uttrykksfull penselføring og urovekkende perspektiver, er sterke påminnelser om at alle sosiale og politiske utfordringer, først og fremst handler om enkeltindivider. I likhet med Edvard Munch går Neel i dybden og synliggjør psyken til de enkelte som er avbildet.

Utstillingen er organisert i samarbeid med Centre Pompidou i Paris og Barbican Centre i London, og samler over 70 kraftfulle malerier og tegninger. Det er den første omfattende presentasjonen av Alice Neels kunst i Norge. Les mer her


Munchs Goya 28.10.–11.02.24

Opplev de mørke visjonene til den spanske kunstneren Francisco de Goya (174–1828) sammen med Edvard Munchs bilder. Begge de to kunstnere gjør dristige eksperimenteringer innen ulike medier – og tar tak i ukonvensjonelle og noen ganger sjokkerende tema i sin utforskning av menneskelige tilstander.

I to serier, bestående av rundt 80 trykk i hver, dokumenterte Goya fordervelsen og det moralske forfallet han mente han var vitne til i samfunnet rundt ham. Han viser også frem konsekvensene av krigene som herjet i Spania under hans levetid. Disse seriene, Los Caprichos (Kaprisene) og Desastres de la guerra (Krigens grusomheter) presenteres i sin helhet i utstillingen. Kunstverkene presenteres i seksjoner med fokus på krig, tro og samfunn – og utstillingens skyggefulle stemning vil trekke deg dypt inn i Goya og Munchs marerittaktige fantasier.

Utstillingen viser hvordan Goyas kunst ble gjenoppdaget og presentert på slutten av 1800-tallet. Dette førte til at mange fikk oppleve Goyas kunst, deriblant Edvard Munch. Dialogen som oppstår mellom kunstverkene belyser den mørke, mytiske og groteske siden av det å være menneske – som har interessert kunstnere i alle tider.

Denne utstillingen samler verk utlånt fra flere internasjonale museer, inkludert British Museum, Londons National Gallery, Metropolitan Museum i New York, Prado og Lazaro Galdiano-museet i Madrid og Nasjonalmuseet i Oslo. Les mer her


STENERSEN fra 25.11.23

Denne utstillingen byr på nye utvalg og perspektiver på Stenersens samling. Det vil være et særlig fokus på de moderne norske kunstnerne i hans tid – og deres viktige europeiske kollegaer. Utstillingen viser hvordan samlingen reflekterer Rolf Stenersen selv, med sin særegne smak og ukonvensjonelle interesser.

Denne utstillingen følger museets tidligere Stenersen-utstilling, Kan hende er det vakkert. En utstilling som ga et bredt overblikk over Stenersens kunstsamling, som nå er lokalisert i henholdsvis Oslo og Bergen. Kan hende er det vakkert utforsket Stenersens holdning til kunst, som utviklet seg i samsvar med hans fascinerende persona. Den nye utstillingen hos MUNCH vil stå over en lengre tidsperiode, i 11. etasje. Den vil trekke frem viktige temaer fra samlingen, og ha egne seksjoner dedikert til noen av de største norske kunstnerne som er inkludert i samlingen; Ludvig Karsten, Edvard Munch og Jakob Weidemann. Les mer her

Utvalg verksbilder her


Edvard Munch i verden:

Interessen for Edvard Munch er enorm også utenfor Norge. Utstillingen Edvard Munch. A Poem of Live, Love and Death på Musée d’Orsay i Paris har hatt rekordbesøk med over 200 000 gjester bare den første måneden, og over 300 presseoppslag så langt.

I 2023 skal MUNCH fortsette å dele Edvard Munch med hele verden gjennom betydelige utlån, samarbeidsutstillinger, og sist, men ikke minst en helt ny Munch-utstilling som vises i Berlin og New York før den ender opp på MUNCH i 2024.