Da Morten Abel ble Norges største popstjerne

Med solid bakgrunn som popstjerne først med – primært lokal – suksess med stavangerbandet Mods, dernest med The September When, var Morten Abel på tampen av 90-tallet veldig klar for også å lykkes som soloartist. Etter at han kort prøvde seg i front for nok et band, Peltz, som ga ut én plate, flyttet han til London for å være nærmere der alt skjedde med alt det innebar av inspirasjonsmuligheter. Solodebuten Snowboy ble utgitt i 1997, men det var med oppfølgeren Here We Go Then, You And I at ting virkelig eksploderte for vår mann.

Med fete gitarriff, iltre synther, gyngende bass og en usedvanlig heftig beat var singlen «Tulipz» døråpneren til popstjernetilværelsen som nå ble Morten Abel til del. Med et velutviklet øre for snertne melodier og tidsriktige, effektive virkemidler var det noe avgjort «unorsk» over «Tulipz» i særdeleshet og for så vidt også over hele albumet den var hentet fra. Here We Go Then, You And I lignet ikke på noe som var spilt inn i Norge tidligere, og selv om Mortens sangteknikk var godt kjent gjennom hans tidligere band, mer enn signaliserte han at ambisjonsnivået var hevet betraktelig og at han hadde lagt større ting enn før i potten.

Også på coverbildet ser du at noe har skjedd. Han fremstår ikke som bandmedlem slik han tidligere hadde gjort, men som en fullblods vordende pophelt. Med skjorte åpen til halvveis ned på brystet, røffe halskjeder, tredagers skjeggstubber og et passe arrogant blikk fremstår han på Here We Go Then, You And I som noe Norge kanskje hadde manglet til nå, en ekte popstjerne.

Skjønt åpningssporet «Hard To Stay Awake» med sin innledende kassegitar låter som et outtake fra det første The September When-albumet endrer den snart karakter før den overlater scenen til «Tulipz». Etter noe sånt er det ikke så lett å se seg tilbake. Platen er da også full av blinkskudd som førte til et salg på rundt 150 000 eksemplarer, noe som best kan beskrives som «uforskammet mye». Han «stjal» den velbrukte tittelen «Let The Good Times Roll» til en annen kremlåt, og «Doberman», «Be My Lover», «Don’t Forget To Dance» og den selvsikkert titulerte «I Always Thought The World Was Made For Me» hører også med til suksessformelen. Here We Go Then, You And I var – og er – en imponerende plate.

I 2001 fikk Norge høre den om mulig enda sterkere I’ll Come Back And Love You Forever. Her kom en noe mer musikalsk reflekterende Morten Abel til syne, både gjennom tittelkuttet som fremdeles er en av hans beste, mest slitesterke og elskede låter, og i tillegg spor som «Variations On A Dead Swan», «Dude Of All Dudes» og «Music Is Communicating». På den andre siden fikk vi låter skreddersydd for dansegulvet som «You Are The One lalala», «You Are Beautiful» og «Died In Germany». Dette er musikk som flytter på seg!

På coveret til I’ll Come Back And Love You Forever er også Morten enda mer «in your face», bokstavelig talt. Med klare blå øyne ser han rett på deg, og det er noe med blikket som sier at han mener alvor.

Belønningen for innsatsen kom både i form av nok et formidabelt platesalg og tre Spellemannpriser. Morten ble kåret til Årets spellemann, han vant klassen popsolist for albumet, og tittelkuttet ble årets låt. Også denne platen solgte totalt rundt 150 000 eksemplarer. Han ble ikke akkurat mindre popstjerne i kjølvannet av I’ll Come Back And Love You Forever, og det stoppet som kjent ikke der. Det er imidlertid en annen historie. I dag feirer vi utgivelsene av to av Morten Abels aller viktigste plater som altså slippes på vinyl for første gang. Det er, vil mange si, på høy tid!

Warner Music Norway – et Warner Music Group selskap. Vi gir ut musikk fra Atlantic Records, Warner Bros, Big Beat, Rhino, Parlophone, Fueled by Ramen, Elektra, Roadrunner Records, Because Music og mange flere.

Følg Warner Music Norway på FacebookInstagram og Twitter, og besøk vår hjemmeside her