Bak kulissene hos en statsminister i krise. Jonas og krigen av Kjetil B. Alstadheim lanseres 13. oktober

Ikke siden 1945 har en norsk statsminister stått i en større krise. Hvordan har Jonas Gahr Støre taklet det? Hva har han tenkt – om de dramatiske verdensbegivenhetene, om betydningen for Norge og om den norske samfunnsdebattens evne til å ta inn over seg alvoret?

Over tid har politisk redaktør i Aftenposten Kjetil B. Alstadheim fulgt og intervjuet Støre. Han har vært med på irsk pub i Brussel, klimamøte i Egypt, i båt ved Støres hytte, i fly hjem fra besøk hos Emmanuel Macron og på nattoget ut fra Kyiv. Slik kommer vi i denne boken tett på den norske regjeringssjefens håndtering av Russlands fullskalaangrep mot Ukraina og følgene det har fått.

Resultatet er et oppsiktsvekkende og usminket bilde av møtepunktet mellom verdenshistoriske begivenheter og norsk politikk. Boken er en innside-beretning om en epoke i landets historie som vil bli diskutert og analysert i årtier og inneholder også en rekke rene nyhetspoeng.

Den forteller – måned for måned fra stortingsvalget i 2021 til kommunevalget i 2023 – om hvordan styringsapparatet vårt ble stilt på store prøver.

Samtidig ble nordmenn flest rammet av strømkrise og økte priser, mens Støres parti opplevde intern uro og et voldsomt fall på meningsmålingene. Regjeringen hans ble også rystet av stadige skandaler.

I Jonas og krigen blir vi tatt med inn dit beslutninger fattes når alt dette rammer i løpet av to knappe år.

Boka lanseres på Litteraturhuset i Oslo mandag 16. oktober kl. 18. Det blir panelsamtale med Jonas Gahr Støre, Ine Eriksen Søreide, Audun Lysbakken og Kjetil B. Alstadheim. https://fb.me/e/3OOxeHlVk

Fra boken:

«Det å ha denne jobben krever en balansegang mellom rasjonalitet og følelser», sier Støre. «Hvis du tar alt personlig, så er det ikke en jobb til å ha. Du vinner noe, og du taper noe. Du faller på meningsmålingene, du stiger på meningsmålingene. Du lykkes med noe, og du mislykkes med noe. Hvis dette var fullskala personlige opplevelser som traff Jonas i kjernen, så ville jeg blitt revet i filler.»

«Jeg ser papirer som flytter en slik eksplosjon fra et taktisk kjernevåpen inn i en norsk geografi, med ringer av ødeleggelse», forteller Støre. «Vi må jo selvfølgelig, som et ansvarlig land, gå gjennom dette og tenke på hva som skjer om noe slikt skulle hende og også flytte seg helt opp til våre områder. […] Det er ille. Treffer et slikt våpen midt i denne byen, så rammer det alle og et stykke utenfor. Da er vi tilbake til de bildene vi har fra 1945. Det er der vi er.»

«Med Russland forholder vi oss nå som om Putin-regimet ikke eksisterer. Det tror jeg er feil å gjøre. Hvordan det skal være rom for diplomati, er veldig vanskelig å se når vi er kommet så langt som vi er nå. Alle er opptatt av at vi ikke må gjøre noe som setter Ukraina i en vanskelig situasjon eller fører til at støtten til Ukraina svekkes. Men Norge er av de landene som kan bidra», sier han.