Aschehoug utgir Salman Rushdies bok om knivangrepet

Pressemelding –

– Dette var en bok det var nødvendig for meg å skrive. For å ta kontroll over det som skjedde, og å svare på vold med kunst, sier Salman Rushdie.

Forfatter, ytringsfrihetsforkjemper og Bookerpris-vinner Salman Rushdies nye memoar KNIV: MEDITASJONER ETTER ET MORDFORSØK utgis 16. april 2024, parallelt med den engelskspråklige utgaven. Boken oversettes til norsk av Kirsti Vogt.

I boken skriver Rushdie for første gang, og i rystende detaljrikdom, om de traumatiske hendelsene 12. august 2022, da han ble forsøkt drept under en scenesamtale i Chautauqua County i New York State, over 30 år etter fatwaen som ble utstedt mot ham i kjølvannet av romanen Sataniske vers (1988). Kniv er en kraftfull, svært personlig og til syvende og sist oppløftende skildring av tap, kjærlighet og kunstens kraft. Det er også en fortelling om å finne styrken til å fortsette – og til å reise seg igjen.

– Dette er en uhyre sterk bok, som Aschehoug er stolte over å gi ut. Salman Rushdie demonstrerer, nok en gang, kraften i det frie ordet og i litteraturen, og vi er takknemlige og fulle av respekt for motet han viser, sier forlegger Mads Nygaard. Han legger til at det oppleves spesielt meningsfullt å annonsere denne boken på dagen 30 år etter attentatet mot William Nygaard. Aschehougs daværende forlegger ble forsøkt drept 11. oktober 1993, som følge av utgivelsen av Sataniske vers og støtten til Salman Rushdie.

Salman Rushdie er forfatteren av femten romaner, blant dem Midnattsbarn(som fikk Booker-prisen i 1981 og senere ble kåret til tidens beste Bookervinner), Skam, Sataniske vers, Maurerens siste sukk og Quichotte, som alle har blitt langlistet til Booker-prisen. Hans seneste roman, Seiersbyen, ble utgitt i 2023. Rushdie har også skrevet en novellesamling, Øst, vest, og fem sakprosabøker: Joseph Anton: memoarer, Fantasiens hjemland, Jaguarens smil, Over grensen og Languages ofTruth. Bøkene hans er oversatt til mer enn førti språk. Rushdie er medlem av British Royal Society o fLiterature, og blant æresbevisningene han har mottatt, er Whitbread-prisen for beste roman (to ganger), EUs Aristeion-pris for litteratur, Årets forfatter-utnevnelser både i Storbritannia og Tyskland, franske Prix du Meilleur Livre Étranger, Budapest Grand Prize for Literature og Premio Grinzane Cavour i Italia. Han er medlem av American Academy of Arts and letters og Distinguished Writer in Residence ved New York University. Tidligere var Rushdie president for PEN America, og han ble i 2007 slått til ridder av den britiske dronningen for sin innsats for litteraturen.