Andreas Viestads «Ekte grønn mat» nominert til årets beste kokebok 2023

– Det er utrolig kult å bli nominert. Håper boka havner under juletreet til mange grønnsakselskere, men også under treet til skeptikere som kan la seg overbevise av skikkelig digg mat, sier Andreas Viestad.

Det er 16. gang Norli arrangerer Kokebokprisen. Vinneren kåres 9. november i bokhandelens lokaler i Universitetsgata. For Viestad er Ekte grønn mat en hyllest til nettopp grønnsakene.

– Jeg ville skrive en bok med perspektivet til en som elsker grønnsaker. For uansett hvor mye du elsker kjøtt og fisk, så blir maten bedre og mer spennende hvis vi spiser mer grønt. Enten som hele grønne måltider, eller som tilbehør. Kanskje er løsningen for mange å spise flere varierte grønnsaksbaserte retter og litt mindre porsjoner kjøtt og fisk?

Mange er litt late

Mens kjøtt og fisk stort sett er muskler, er «grønnsaker» både knoller og røtter, gress, bær og frukt. Ifølge Viestad handler det om å bruke like mye energi og kjærlighet på tilberedelsen.

– Jeg tror mange er litt late i møtet med grønnsaker. Det som er kult med grønnsaker fra et kokkefaglig perspektiv, er at det er så mange ulike ting. Grønnsaker har potensial til å åpne en stor spiselig verden, sier Andreas Viestad.

Noe for hele familien

I Ekte grønn mat får du 120 grønnsaksoppskrifter fordelt over 14 kapitler med utgangspunkt i ulike grønnsakstyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk. Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere hele, grønne og smakfulle måltider som alle i familien blir mett av. Boka gir også en innføring i hjemmedyrking av norske grønnsaker.

Bokas frodige foto er tatt av fotograf Mette Randem.