14. november er det verdens diabetesdag: – En grønnere og mer blodsukkervennlig livsstil er løsningen

Markeringen ble skapt i 1991 av det internasjonale diabetesforbundet og verdens helseorganisasjon, WHO. De så med bekymring på trenden at stadig flere får diabetes, hovedsakelig på grunn av økningen av type 2. Neste år er det tiårsjubileum for den bestselgende diabetesserien til Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda – med over 90 000 solgte bøker! I høst kom den fjerde utgivelsen, Den grønne diabetesboka.

Tallene bare øker

– Det har aldri vært flere personer med diabetes. I Norge har fem prosent av befolkningen diabetes. Det vil si 316 000 og 345 000. Av disse har 23 000 type 1 diabetes. Forskerne antar at så mange som 60 000 av disse kan ha diabetes uten selv å vite om det, sier Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda, som begge har mange års erfaring med mat for god blodsukkerbalanse.

Hvert år får over 14 000 personer i Norge diabetes type 2. Noen faktorer gjør deg mer utsatt, men tar du grep kan du hindre at sykdommen utvikler seg. Nettopp dette ønsker Sakariassen og Hasler Barhaughøgda å bidra til.

– Årsaken til type 2 diabetes er sammensatt, men overvekt og fedme er den største årsaken til sykdommen. Overvekt og fedme øker også, hvert år blir tallene høyere også i Norge. Over 70 prosent av den norske befolkningen er overvektig, sier Hege Hasler Barhaughøgda.

En grønnere livsstil

Kanskje man nå heller skal bruke 14. november på virkelig å ta et skippertak for disse pasientene. Istedenfor nok ett år om å prate om at tallene bare øker? spør forfatterne.

– Det trenger ikke å være så vanskelig, dette er en sykdom som du ved varig endring av livsstilen kan bli mye friskere av, og ja, du kan også reversere sykdommen, understreker forfatterne.

I Den grønne diabetesboka lærer du hvordan du setter sammen deilige grønne måltider med maks næring og blodsukkervennlige ingredienser, til alle dagens måltider. For Sakariassen og Hasler Barhaughøgda er det viktig at det smaker godt, i tillegg til at det er sunt.

Mer grønnsaker og mosjon

I boken får du sunne og velsmakende plantebaserte måltider som både forebygger og gjør deg friskere av diabetes 2. Men også du som har diabetes 1, vil ha nytte og glede av denne maten. Forfatterne, som har mange års erfaring med mat for god blodsukkerbalanse, tar for seg alle typer plantebasert kosthold, slik at du kan velge akkurat den maten du liker best og trenger mest.

– Personer med diabetes type 2 bør få lære om hvordan man kan oppnå bedre helse og fremtidsutsikter, ved å legge om kostholdet til mer lavglykemisk mat med mye grønnsaker inkludert i hverdagen. Vi vet også at mer mosjon og bedre stresshåndering er viktig, sier Sakariassen og Hasler Barhaughøgda, og legger til:

– Mest av alt må vi få personer som er utsatt for diabetes type 2, eller allerede har sykdommen, til å forstå hvor stor gevinst de har av en bedre livsstil både helsemessig og med tanke på økt livskvalitet i hverdagen. Dette er altså ikke trist og vanskelig, men må derimot formidles attraktivt og positivt. Vi kan gjøre noe med det! understreker de.