​Telenor åpner opp 5G-nettet i Mausund

(Fornebu, 22, marsi 2021) Siden 2019 har Telenor og SalMar hatt et felles 5G-prosjekt, der fremtidens supernett er blitt testet innenfor oppdrettsnæringen. Nå blir dette 5G-testnettet oppgradert og gjort tilgjengelig for innbyggerne i Mausund.

– God nettilgang gir livskraftige lokalsamfunn. Derfor er vi takknemlige for at SalMar og Frøya kommune har deltatt i 5G-eksperimenteringen og delt sine erfaringer med oss. Nå åpner vi opp 5G-nettet som er blitt brukt i prosjektet, slik at de fleste innbyggerne i Mausund får tilgang til et høymoderne mobilnett som tilbyr raske hastigheter, lavere forsinkelse og høy kapasitet, sier Telenor Norgessjef, Petter-Børre Furberg.

Vi er takknemlige for at SalMar og Frøya kommune har deltatt i 5G-eksperimenteringen og delt sine erfaringer med oss, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge. Foto: Martin Fjellanger.

Fra kobber til 5G

Telenor er i gang med å fase ut kobbernettet, og flytter kunder over til ny og mer moderne teknologi som 5G. På steder der det er utfordrende å bygge ut fiber, vil 5G være en viktig teknologi. Med trådløst bredbånd klargjort for 5G-nettet blir det nemlig mulig å få høyhastighets internett i hjemmet på steder der det tidligere ikke har vært mulig.

– I situasjonen nasjonen står i nå, ser vi hvor viktig den digitale infrastrukturen er. Det nye 5G-nettet vil gi bedre mobildekning og tilgang til bredbånd, noe som reduserer sårbarheten i et stadig mer digitalisert samfunn. Det er svært gode nyheter for oss at Telenor nå åpner 5G-nettet for store deler av Mausund. Vi gleder oss til å ta det i bruk, sierKristin Furunes Strømskag, ordfører i Frøya kommune.

Bygd for fremtiden

Når Telenor nå åpner opp 5G-nettet, vil innbyggerne i Mausund bli det første øysamfunnet i Norge som får koble seg på fremtidens mobilnett. Ifølge Telenor åpner det opp for store muligheter.

– Nå vil Mausund, Litle Aursøya, Brannøya, Geitøya, deler av Storaursøya og Vassøya få tilgang til rykende fersk teknologi. Med 5G i verktøykassa blir både kommunen og lokalt næringsliv godt posisjonert for fremtiden, sier Furberg og legger til:

– I tillegg vil det nye mobilnettet gjøre hverdagen enklere. Med høy kapasitet og hastigheter som er fem til ti ganger raskere enn dagens 4G, kan hele familien være på nett samtidig – uten at det påvirker nettforbindelsen.

Optimaliserer drift for oppdrettsnæringen

Telenor har de siste to årene vært opptatt av å lære mest mulig om egenskapene ved det nye mobilnettet, før det åpnes opp for folk flest. Dette for å sikre at kundene får best mulig opplevelse når 5G-nettet først åpner opp. Fra 2019 har SalMar og Telenor hatt et pilotprosjekt der de tester ut videooverføring over 5G. I en merd finnes det tusenvis av fisk. Friskt og rent sjøvann gir gode forutsetninger for fiskehelse og velferd. Derfor er detet stort behov for å overvåke merdene, slik at man kan optimalisere produksjon av laks, på laksens betingelser. Dette legger til rette for å drive produksjon av laks på en effektiv og bærekraftig måte.

– Gjennom pilotprosjektet har 5G sørget for at videooverføringen fra vann til land skjer i sanntid. Neste steg er vil være å legge inn et lag med kunstig intelligens. Med millioner av timer med opptak, kan det være vanskelig å luke ut hva som er viktig og ikke. Men når 5G og kunstig intelligens jobber sammen, blir dette enklere. Det er ingen tvil om at 5G sammen med kunstig intelligens vil bidra i vårt kontinuerlige arbeid knyttet til bærekraftig oppdrett. 5G vil både kunne optimalisere drift og bidra til enda bedre fiskevelferd, sier Håvar Sandvik, IT-sjef i SalMar ASA.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Henriette Frølich Holte, informasjonssjef i Telenor Norge. Tlf: 977 53 622, e-post: [email protected] eller ring pressetlf. på 800 80 900

Besøk også vårt nyhetsrom og følg oss på Twitter